Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Faiz ve Altının alış satışı

Sual: Faiz hakkında bilgi verir misiniz? Kuyumcu dükkanım var. Biliyorsunuz altın alıp satıyoruz. Neye dikkat etmem lazım?

CEVAP

Fâiz, ödünç vermekte, rehinde ve alış-verişte olur. Fıkıh kitaplarında fâizin yetmişten fazla çeşidinin olduğu bildirilmektedir. Bunun için alış-veriş ve başka sözleşme yapacak kimselerin, hangi hâllerde fâiz olduğunu iyice öğrenmesi lâzımdır. Bu bilgileri öğrenmek farzdır. Bilmeyen kimse farkında olmadan fâiz alıp verir, böylece büyük günâha girmiş olur. Kur'ân-ı kerîmde, (Alışveriş helâl, fâiz haram) buyuruluyor. (Bekara 275)

Ecnebi ülkesinde, Müslümanların, gayrı müslimlere ödünç verip, onlardan fâiz almalarının câiz olduğu Mülteka'da yazılıdır. Dürer'deki hadîs-i şerîfte, kâfir ülkesinde, Müslümanların kâfirlerden fâiz almalarının câiz olduğu bildirilmiştir. Bundan başka zaruret dışında fâiz her yerde her zaman harâmdır.

İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:

Daha fazlasını ödemesi şartı ile ödünç vermek fâizdir. Harâm anlaşma ile ele geçen malın hepsi harâm olur. Meselâ, 12 kile ödemesi şartı ile, on kile buğday ödünç verilse, 12 kilenin hepsi harâm olur. Fazladan alınan 2 kilesi kul hakkı olduğu için, geri verilmesi gerekir. On kilesi de harâm olduğu için fakîre sadaka olarak verilir.

Bir teneke sütün içine konan, bir bardak idrar sütün tamamını necis eder. Fâizle ödünç verilen paranın, fâizini, ana parasından ayırmak mümkün olmaz. Sütte olduğu gibi tamamı kirlenmiştir.

Bazı kimseler, altının veresiye satılamayacağını, altın değiştirilirken de ayar farkı gözetilmeyeceğini söylüyorlar. Yanlış olan bu hususu, kuyumcular kadar altın alan kimseleri de ilgilendirmektedir. Alış verişlerimizi harama düşmeden yapmamız gerekir. Çünkü alışveriş ilmini bilmeyen haram işler. Helâl kazanan kimse, alış verişte dinin emrine uymazsa, haram yiyebilir.

Sarrafların ve bunlardan alışveriş yapanların bilmesi gereken hususlardan bazıları şunlardır:

1- Altın, altın ile değiştirilirken, birinin ağırlığı biraz fazla olursa haram olur. Meselâ 7.2 gram ağırlığındaki Reşat altını verip bunun yerine 7 veya 8 gram bilezik almak, faiz olur haram olur. Ağırlıklarının eşit olması lâzımdır.

2- Altını altına satarken, ağırlıkları aynı olsa bile biri veresiye olursa yine haram olur. Meselâ kuyumcuya, bir Hamit lira verilip yerine bir adet Elgazi istenilse, kuyumcu da, şimdi Elgazi yok, yarın vereyim dese haram olur.

3- Altında ayar farkı nazarı itibara alınmaz. Meselâ on gram 24 ayar altın ile on gram 14 ayar altın değişirse, iki taraftan biri, fazla bir şey alırsa, haram olur.

4- Hurda altın, işlenmiş altın, antika altın, birbiri ile değişirken eşit ağırlıkta olması lâzımdır. Meselâ Hamit verip de yerine Reşat alınsa, için ayrıca bir şey almak haramdır.

Yukarıda bildirilen haramlara düşmemek için şunları yapmalıdır:

1- Hurda altın getirip yerine işlenmiş altın almak isteyen, önce hurda altınlarını kâğıt para ile satar. İşlenmiş altınları da kağıt para karşılığı satın alırsa hiç mahzûru olmaz.

2- Altını, altın karşılığı değil de, kâğıt para veya başka mal karşılığı veresiye satmakta da hiç mahzur yoktur. Meselâ kuyumcudan bir Reşat altın veresiye bir ton oduna satılabilir. Altın ve gümüş olmayan madenî veya kâğıt paralarla da veresiye satmak câizdir.

3- Altını veya herhangi bir malı veresiye pahalı satmak câizdir. (Dürer, Hindiyye, Erba'în-i Selmânî)

ŞİMDİ FAİZ HARAM EVET HARAM ONA KİMSE Bİ ŞEY DİYEMEZ DİYEN KAFİR OLUR AMA Bİ ŞEY VARKİ GÜNÜMÜZDE HALKIN % 85 İ FAİZE BULAŞMIŞ VE ÇIKAMIYO BU DA DİĞER % 15 İ ETKİLİYO BU % 15 TE FAİZE BULAŞMAK İSTEMİYO HE DİYECEKSİNİZKİ NASIL ETKİLİYO BU KREDİYLE PARA VEYA MÜLK VEYA ARABA VEYA EŞYA ALAN SAYIN YURTTAŞLARIMIZ'IN KREDİ TAKSİTLERİ GELDİĞİ ZAMAN KİMSEYE NORMAL ÖDEMELERİNİ YAPMIYO İLK BAŞTA KENDİ FAİZLE ALDIĞI KREDİLERİNİ ÖDÜYOLAR BU SEBEPTEN DOLAYI DİĞER % 15 TE PARA KONUSUNDA SIKIŞIYO FAİZ HARAM TAMAM Bİ ALTERNATİF YOKMU BU SORUNUN CEVABINI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM.?

Bu haram durumundan sakinmak olasi degil, ancak soyle iki gunah turu arasinda secim yapmak mumkun :

1-)Faiz yiyerek, haram islemek
2-)Faiz yerine "kar payi" deyip, Allah (C.C) 'nun kitabinda yazan bir hukmun tanimini sahsi cikarlar icin degistirerek.

Ancak mantikli bir cebir dagilimi yaparak bu isten en az zararla (riyaziyenin yardimi ile ) cikmak mumkun [ Islam akil dinidir]


Bir muslumanin ibadet etme katsayisi: n ile gosterirsek (sıfır ile bir arasında bir deger) ibadet sıklığını da A ile ve birikmis sevap : S ile gosterirsek.

ise, t anindaki toplam sevabi --->
F(t) = (A x n ) + S olur

Bir muslumanin gunah isleme katsayisi: k (sıfır ile bir arasında bir deger) ise gunah isleme sıklığı : X ve birikmis gunahları da Y ise, t anindaki toplam gunahi---->

G(t) = (X x k ) + Y olur

Bir Muslumanin cennete gidebilmek icin t=t(son) oldugunda yani tum t lerin integral toplami alindiginda f(t) > g(t) cikmasi sarttir. (yani sevaplarin gunahlardan cok olmasi )

o halde , haram ve sevaba gore turev alirsak :

F(t)/dn > G(t)/dk olmali demeliyiz ( Cennet icin )

bu durumda, 15 % faize ihtiyac duyan (yada almayi dusunen birisi) haram/sevap elastikiyeti olcusunde karar vermeli , bu da
e= F(t)/dn /G(t)/dk orani olup , sadelesince e = A/X seklini alir.

yani sevaplarinizi daha cok ibadet yolu ile elde ediyor iseniz, istediginiz faizin (1-e) oranini kabul etmeli kalan e oranina ise "kar payi" demelisiniz.

15 % faiz talebi icin, e oraniniz e=0,4 ciktiysa .
o halde 9 % faizi alir, faiz olarak kabul eder , ve kalan 6 % ya da "kar payi" derseniz, gunahlariniz minimize olmus olur.


Selam ve Dua ile


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com