Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

UYKU CİDDİ İŞTİR, ONUNLA DALGA GEÇİLMEZ!

UYKU CİDDİ İŞTİR, ONUNLA DALGA GEÇİLMEZ


Uyku, hayatımızın en önemli kaynağıdır. Uyku sayesinde hem beden, hem düşüncelerimiz beyin tarafından tamir edilir. Uzun süre uykusuzluk insanı olumsuz yönde etkiler.

Rodenburg Üniversitesi'nde Prof. Jurgen Zulfey’ in yaptığı bir araştırma insanın iki türlü uykuya göre programlandığını göstermektedir. Bunlardan birisi öğle saatlerinde gereken uykudur. Ortalama 10 – 30 dakikadır. Diğeri ise gece uykusudur. Bu da ortalama 24:00 – 04:00 saatleri arasıdır. Eğer bir kişi bu saatler arasında uykusunu alırsa uyku problemi çıkmayacaktır. Bu araştırma uykusuzluğu giderecek etmenin çok uyumak değil, uygun ve doğru zamanlarda uyunması gerektiğini göstermektedir.



Erken kalkmaya özen gösterin!


Uykumuzun sağlıklı olabilmesi için mutlaka sabah erken kalkılmalıdır. Daha öncede belirttiğim gibi Prof. Jurgen Zulfey’ in yaptığı araştırma bize sabah 04:00 – 05:00 saatlerinde uyanık olmamız gerektiğini göstermektedir. Yani biz uyumamız gerektiği saatlerde uyumazsak, uyumamamız gerektiği saatlerde uyursak beyin vücudu tamir edemeyecektir. Uyumamız gereken biyolojik saatin dışında aşırı uyku ise tamir yerine vücutta yıkım yapmaktadır.

Aşırı uyku vücudun isteği değil, değiştirilmesi zor olan alışkanlıkların ürünüdür. Bu alışkanlığı yıktığınız takdirde biyolojik saatinizi kurmalısınız. Böylece daha dinç ve daha mutlu olacağınızı göreceksiniz. Bebeklere dikkat edin sabah erkenden kalkarlar. Çünkü onlar aşırı uykuyu ve tembelliği alışkanlık haline getirmemişlerdir.

Uyku mekanınızı düzenleyin!

Uyku sırasında insan beyni dışarıdan gelen uyarıcılara tamamen kapalı değildir. Dışarıdan gelecek olan tüm uyarıcılara açıktır. Uyuyan kişi o sırada çevresindeki sesleri duyar, burnu kokuyu alır. Uyurken yüzümüze konan sineği bu sayede kovalarız.

Bu durum bize uykumuzu geçirdiğimiz odanın, yatağın yer mekanının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bu nedenle yatağımız uyumaya elverişli olmalı, sessiz olmalı, görsel, işitsel ve dokunsal tüm uyarılardan uzak olmalı. Televizyon açıkken uyumamalıyız. Hemen uyku mekanınızı verimli uyumaya uygun hale getirin.

Uyuma stratejileri

Doğru ve uygun uyuma için şu hususlara dikkat edin ve uygulayın:

1. Günde en fazla 6 – 7 saat uyuyun. Bunun fazlası zaman kaybıdır.

2. Biyolojik uyuma programınıza uygun olarak uyumanızı planlayın. Bunu şu şekilde planlayabilirsiniz:

Öğle: 12:00 – 12:30 saatleri arasında

Akşam: 23:00 – 06:00 saatleri arasında

3. Sabah erken kalkmaya özen gösterin. Faydasını mutlaka göreceksiniz.

4. Mideniz doluyken uyumayın. Akşam yemeğini en geç 19:00 ile 20:00 saatleri arasında bitirin. 23:00 de ise yatağa girin.

5. Çok erken saatte uyumayın. Vücutta tembellik alışkanlığına neden olabilir.

6. Uykudan önce hafif egzersizler yapıp kaslarınızı gevşetin. Böylece gerginlik azalacak, daha kolay uykuya dalacaksınız. Uyku sırasında irkilmelerden de kurtulmuş olacaksınız.

7. Gürültülü, kötü kokan, yeterli oksijen olmayan bir uyku mekanında uyumayın.

Bu şekilde uyku stratejisine inanır ve uygulamaya geçerseniz en geç 15 – 20 gün içinde doğru uyku alışkanlıklarını kazanacaksınızdır.


Ahmet Yıldız

Psikolojik Danışman

Ahmet hocama kesinlikle katılıyorum bende bir NLP uzmanından saat 11 de nasıl yatılır ve dingin bir şekilde saat 5 de nasıl kalkılır onu öğrenmistim uyguladım mukemmel bir yontem ankara da ki arkadaslarımla bunu paylasmak isterim ..


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com