Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Jeoloji Mühendisi

TANIM

Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanlarının ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi çalışmalarını yürüten kişidir.

GÖREVLER

- Jeotermal (sıcak su) enerji kaynaklarını araştırır, potansiyelini belirler ve kullanıma hazır hale gelmesini sağlar, - Yerkürenin yüzeyini ve yeraltındaki doğal zenginliklerin (maden, petrol, doğal gaz, yeraltı suları gibi) birikimine ve dağılımına neden olan faktörleri inceler, - Yerkürede meydana gelen fırtına, kuraklık, kar, yağmur, sel gibi olayların yerküre üzerindeki etkilerini inceler, bunlardan doğabilecek olumsuzlukların giderilmesi için çözümler üretir, - Yeryüzünün jeolojik haritalarını çizer ve çizilmiş haritaları okuyarak yorumlar, - Yerüstünden ve yeraltından elde edilen fosillerin kimyasal analizlerini yapar, - Baraj, liman, havaalanı, karayolu ve demiryollarının yapılacağı yerlerin en uygun jeolojik özelliklere göre seçilmesine çalışır, bu alanda araştırmalar ve incelemeler yapar, - Çalışma konularıyla ilgili olarak planlama, projelendirme, uygulama, denetleme ve değerlendirme görevlerini yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Jeolog çekici, pusula, büyüteç, topografik harita, - Laboratuar araç ve gereçleri, topografik ölçüm aletleri, - Çeşitli çizim araç-gereçleri, uydu ve hava fotoğrafları, bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Jeoloji mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe, - İnceleme ve araştırma merakına sahip, - Matematik, fizik, kimya, coğrafya konularına ilgili ve bu konularda başarılı, - Açık havada çalışmayı seven ve doğa şartlarına dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Jeoloji mühendisleri; çoğunlukla açık arazide ve şantiyelerde çalışırlar. Yeraltı ve yerüstünde araştırma yapılması gereken her katmanda görev yaparlar ve ıslak, soğuk, sıcak ortamlarda bulunurlar. Arazi çalışmaları genellikle yaz aylarında yürütülür. Jeologlar arazide elde ettikleri bulguları incelemek üzere laboratuarlarda kimyasal analiz çalışmaları büro ortamında harita okunması, araştırma sonuçlarının rapor edilmesi gibi çalışmalar yaparlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Jeoloji mühendisleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Etibank, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmaktadırlar. Özel sektörde ise, bilgisayar, inşaat, madencilik alanlarında çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Jeoloji Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bölüme girebilmek için yeterli Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında Fizik, Kimya, Matematik Dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda ise Mineroloji, Tektonik, Paleontoloji, Fotojeoloji, Jeoloji, Jeomorfoloji, Jeoistatistik, Maden, Zemin Mekaniği, Endüstri Hammaddeleri vb. konularda dersler verilir. Ayrıca bazı derslerin laboratuar uygulamaları da vardır. Yaz aylarında staj yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle olanaklıdır. İşyerlerinde yeterli aktivite ve başarıyı gösterenler, yöneticilik düzeyine kadar yükselebilirler.

BENZER MESLEKLER: Petrol ve doğal gaz mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, maden mühendisliği, jeofizik mühendisliği, harita(jeodezi ve fotogrametri) mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi süresince koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden ve çeşitli kurum ve kuruluşların verdiği burslardan yararlanabilirler. - Eğitim sonrası kamu kurumlarında çalışanlar, teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar; özel işyerlerinde çalışanlarda ise ücret durumu mesleki yeterlilik ve tecrübeye göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

bölüm hakkındalütfen bilgi werin mezun arkadaşlar.bide kızlar bitirince iş bulabilirler mi lütfen enkısa zamanda cwplarsanız sewinirm.şimdiden saolun

ben jeoloji iknci sınftayım iş bulma sorunu kafmı kurcalyo işsiz çok kişi var ya ne olacak bzm halimz
daha üç yılım var ve ben bunları dşnmekten bi hal oldm

arkadaşlar kafanıza takacak bi durum yok... diploma notu bi yüksek lisansta işe yarıyor... hemen hemen mezun olan herkez de iş bulabilir ama öncelikle ehliyet almanızı tavsiye ederim çünkü bizim meslekte diploma kadar önemli. bayan arkadaşlar da işsiz kalmıyor, erkek çalışanlar sahada veya şantiyedeyken bayanlar da büro işleri ile ilgileniyor... tabii ücretleri de merak ediyorsunuzdur :) ilk girişler jmo nun belirlediği 900ytl dir (zemin etüdü yapan yerlerde), madenlerde 1000-1750ytl arasındadır ve bunlara ilave olarak çalıştığınız alana göre otomobil/4*4 ile daire veriliyor. 2 yıl sonunda da 4000-5000ytl civarındadır. benim size tavsiyem biraz yırtık olmalısınız... işi alamayacağınızı bilseniz bile mülakatlara katılın tecrübe olur... hepinize hayatta başarılar dilerim...

Arkadaşımız çok ütopik yazmış. Ütopik diyorum çünkü ülkemizde durum böyle değil.

Yeni başlayacak jeoloji mühendisine su sondajı, zemin etüdü gibi işlerde asgari ücretin altında (bu işlerde çalışanlar beni onaylayacaktır) maaş alırlar ve sigortası yapılmaz. Günümüz itibariyle 400 TL maaş + sigorta yapılmaz yada ilk 3 ay deneme adı altında sigortasız çalıştırılıp daha sonra sigorta yapılır + maaş düşük ya bir de %1 prim vereceğiz denir susturulursunuz. Ama bu primi ya hiç alamazsınız yada ayda yılda bir çok düşük bir pay alırsınız. Bahane de iş yapıyoruz ama para alamıyoruz olur!
Bu şekilde işe başlayan bir jeoloji mühendisi bu ve benzeri şartlarda devam ederse 2 yıl sonunda ancak 1000 TL maaşa ulaşır. Sigortası da ilk aylar deneme denir yapılmaz sonraki aylar asgari ücretten yapılır (asla gerçek ücretten sigorta yapmazlar!) . Bu tarz işlerde toros araçla araziye gidebilirsiniz şaşırmayın. Kışın arazide 3-5 metrekare sobalı konteyner de kalırsınız. Binbir türlü sıkıntı çekersiniz ve en ufak sıkıntıda kovulursunuz.

Küçük bir azınlık, çevresi geniş olanlar, torpili olanlar veya şansı yaver gidenler kurumsal şirketlere girmişlerse veya yabancı sermayeli maden şirketlerine girebilmişlerse ilk maaşları 1000 civarı olur + sigortaları olması gerektiği gibi yapılır. Bu şekilde devam edilirse 2 yıl sonunda 2000-2500 olur maaşları. 4 çeker araç verilir en iyi otellerde kalırsınız. Yemek yol özel sigorta vs yapılır verilir. Ama bunlardan çok küçük-şanslı-çevreli-kendini süper yetiştirmiş-azimli azınlık faydalanmaktadır. Herkes heveslenmesin.

JMO nun belirlediği rakamlar hayaldir. Asla uygulanmaz.

Bu yazdıklarım hemen tüm mühendisliklerde geçerlidir. Ama özellikle jeoloji, maden, jeofizik gibi yerbilimi dallarında durum böyledir.

Ben bu yazdıklarımı kötüsünden başlayarak en iyisine kadar jeoloji mühendisi olarak bizzat yaşadım. Bilginize....

Tüm yazdıklarıma istisnalar tabiki çıkabilir. Ben genelleme yaptım.

merhaba ben direnç.çukurova üniversitesi mühendislik mimarlık fakültesi jeoloji mühendisliğindeyim.acaba mezun olunca iş bulabilirmiyim.ve bizim bölümdeki iş imkanları nasıl.bana yardımcı olursanız sevinirim

ben össye giricem 19 gün sonra kafam cok karısık. cok yüksek yerler gelmez puanı tutturabilecegmi düşündüğüm için jeoloji mühendisi olmayı düşünüyorum ama yanlıs bi kara da wermek istemiyrm. bana yardmcı olabilir misinz hangi meslegi seciyim ilerde görew alabilmek için?

Ben jeoloji mühendisiyim , arkadaşlar , işveren çoğunlukla kendince bizlerle dalga geçer
Çok berbat durumda ülkemizin hali, ben 1.5 yıldır saçma sapan işlerle uğraşıyorum
mesleğimle ilgili bir iş bulamadım henüz , komik rakamlar teklif ediyorlar
28 yaşımdayım çok iyi derecede ingilizcem var

C dili biliyorum c++ , mikro işlemci mimarilerinden tutunda , işletim sistemi çekirdekleir yapılanmalarına kadar bu anlamda çok meraklıydım ve kendimi çok iyi yetişridim
memlektimizde bu alanda fazla firma olmadığından kendi eğitim aldığım alana yöneleyim dedim
Halen jeoloji ile ilgili iş aramaktayım

Eğer zorunlu değilsenize , ve gerçekten yerbilimlerine özel bir ilginiz yoksa bu bilim alanını hayatınızın geçim kaynağı olarak düşünmeyin ve daha çok para eden alanlara kayın

Bu çok üzücü
Ülkemizde sadece doktorluğun avukatlığın yada işte bu tip iş alanlarının talepte olması ,

Bakalım

.. Kocaeinde jeofizik okumayı düşünüyorum.. bu işi gerçekten seviyorum..kendimi geliştirebileceğimi düşünüyorm..ing+almanca+arapça biliyorum.. 4 yıl sonr iş bulma ihtimalim yüzde kaçtır ?? ve alacaqım maximum maaş nedir ?

bende jeoloji mühendisiyim.25 yaşındayım 1 yıldır çalışıyorum. bürüt 980 maaş alıyorum..bence de biraz yırtık:) olmak gerekiyor ve bu mühendislikte şartlar size değil siz şartlara ayak uydurmak zorundasınız. aksi halde zaten siz jeoloji mühendisliğine ters düşen bir kişilik ifade etmiş olursunuz.. kaldı ki kimse ihtiyacı olmayacak sünepe, işi bilmeyen birini yok yere çalıştırmak istemez.. sosyal , dışa dönük , öncelikle mesleğinin tüm ayrıntılarını bilen , alanında hakim , işverene koşul koşmayan , kendini başka meslektaşlarından açıkça ayırt edebilen jeoloji mühendisleri kesinlikle her zaman iş bulabileceklerdir.. SAYGILAR..

arklar ank üni jeo müh düşünüorm ama herkes kötü bahsedio gercekten iş imkanı bu kadar kötü mü akademik kariyer yaptıktan snrda durum böylemidr??

bence bu kadar abartılacak birşey yok. Ben 2007 yılında jeoloji mühendisliğinden mezun oldum. Hemde bayanım. Mezun olduğumdan beride çalışıyorum. Çalışırkende birçok iş teklifi geldi. Bence aktif bir insansanız alt yapınız ve çevreniz varsa ayrıca üniversite yıllarınıda boş geçirmezseniz iş bulabilirsiniz. Stajlar kendinizi geliştirmek ve piyasaya tanıtmak açısından çok önemli. Mutlaka gerçek anlamda staj yapın. En önemliside aktif olmak. Çekinmeden herkesle tanışın o işi yapmam demeyin girin gidebildiği kadar gitsin bunlar size cok iyi referans olur. Hemen iş bulmak sadece bana özgü birşeyde değil. Birçok arkadaşım şu anda mesleğini yapıyor.

ben jeoloji mühedisiyim. hepsi yalan 4 yıldır esnaflık yapıyorum. Bize de böyle derlerdi zaten tm mühendisliklere böyle derler aslında jeoloji maden jeofizik mühendislikleri iş sıkıntısı çok yüksek olan bölümler. Bunları okuyacağınıza çıkın simit satın daha iyi.....

Jeoloji mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. İş bulma konusu tamamen size kalmış bir olay. Eğer derslere sadece geçeyim ne olursa olsun diye girerseniz ve birşey öğrenmeden mezun olursanız nasıl olurda bi mesleği icra edersiniz. O zaman bu mesleği gerçekten icra edenlerin adını karalamış olmaz mıyız?10 milyarlık bir işi 7 milyara başkasına yaptırıp 3 milyarı hiç yorulmadan cebine indiren komisyoncu mesleğin yüz karası kişiler gibi olmaktansa hiç okumamış olmayı tercih ederim. Rahmetli bir hocamızın önemli bir lafını size yazmak isterim Eğer dürüst ve namuslu iseniz bu cemiyette her zaman ve her ortamda bir sandalyeniz olacaktır.

Prof.Dr.YÜKSEL AYDIN

arkadaşlar biraz kendine güven olursa herkes iyi kötü iş bulabilir. ben özel bir şirketin şantiyesinde kontrol müh. olarak çalışıyorum. ama size şunu söyleyebilirim edindiğim tecrübelere dayanarak. genelde işveren size bir maaş teklifi eder, 2 ay sonra maaşın artar der ama maaşın hiç bir zaman artmaz. siz siz olun ilk girierken maaşınızı olabildiğince yüksek tutun.. selamlar


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com