Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Rafineri ve Petrokimya Teknikeri

TANIM

Ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları mühendislerin gözetiminde yürüten ara elemandır.

GÖREVLER

- Mühendislerin planları doğrultusunda ham petrolün arıtılarak çeşitli petrol ürünlerinin (benzin, mazot, motorin vb.) elde edilmesi için yapılacak işlemleri uygular, - Petrol ürünü elde edilmesi sürecinde kullanılacak katkı maddelerinin standartlara uygunluğunu test eder ve uygunluğunu sağlar, - Arıza bulma aletleri ile sistemin sürekliliğini sağlayıcı önlemleri alır, - Elde edilen petrol ürünlerinin kalite kontrolünü yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Basınç gösteren araçlar, - Sıcaklık ölçme donatımları, - Seviye göstergeleri (basınç tipi, şamandıra tipi seviye göstergeleri ve diğer göstergeler), - Akış miktarı ölçme enstrümanları (doğrudan ve dolaylı yoldan ölçen cihazlar, değişken kesitli ölçme cihazları, elektrikli cihazlar, sıcaklık farkına göre çalışan cihazlar), - Analiz yapmada kullanılan araç-gereç ve maddeler, - Alarm cihazları ve devreden çıkarma enstrümanları, - Çeşitli kimyasal maddeler, - Bilgisayar ve çeşitli kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Rafineri ve petrokimya teknikeri olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgili, - Dikkatini uzun süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, - Yönergeleri izleyebilen, tedbirli, - Gerektiğinde bir sorunu ele alıp çözebilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Rafineri ve petrokimya teknikeri petrol rafinerilerinde çalışır. Çalışma ortamı gürültülü, kirli, yağlı ve hava petrol kokusu ile yüklüdür. Çalışırken petrol ve doğal gaz mühendisi, teknisyenler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Rafineri ve petrokimya teknikerleri petrol yan ürünlerini işleyen fabrikalarda, petrol ürünleri elde edilen petrokimya tesislerinde ve rafinerilerde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Rafineri ve Petrokimya” programında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek Liselerinin; - Boya Teknolojisi, - Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, - Endüstriyel Boyacılık, - Kimya, - Lastik Teknolojisi, - Petrokimya, - Plastik İşleme, - Plastik Teknolojisi, - Proses, - Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, - Sınai Boya, bölümlerinden mezun olanlar “Rafineri ve Petrokimya” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Eğitim süresi 2 yıldır. - Bu bölümde Türk Dili, Beden Eğitimi, Güzel Sanatlar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanında, Matematik, Bilgisayar Kullanımı, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Kimya, Genel ve Teknik İletişim, Temel Enstrümantasyon, Emniyetli Çalışma Usulleri ve El Becerileri, Kimyasal İşlem İlkeleri, Petrol Rafinerisine Giriş, Enstrümanlı Analiz, İşlem Ölçümleri, Teknik Resim, Bilgisayar Uygulamaları, Tesis Donanımı, Birim İşlemleri, Petrokimya Teknolojisine Giriş, Kalite Kontrolü, Korozyonun Önlenmesi ve Tesisin Kontrolü, Kimya Reaktörü İşlev ve İşlemleri, Su ve Suyun Sanayide İşlenmesi, İş Uygulamaları ve Denetleme Çalışmaları, Arıza Teşhisi ve Giderilmesi, Süreç ve Tesis Kontrolü dersleri verilir. - Rafineri bölümünde okutulan bu konuların bir kısmı, olanaklar ölçüsünde uygulamalı olarak petrokimya tesislerinde gösterilir. Bunun dışında hem I. sınıf hem de II. sınıf sonunda öğrenciler staja gönderilmektedirler. Staj süresi l2′ şer haftadır.

MESLEKTE İLERLEME

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, - Kimya, - Kimya Mühendisliği, - Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

- Mesleki yönden ilerleme olmamaktadır. Ancak, çalıştığı yıllar itibariyle bilgi ve becerisi derinleşebilir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Petrokimya teknikerliği eğitimi gören öğrenci, çeşitli kurum ve kuruluşlardan kredi ve burs alabilir. Yaz aylarındaki staj çalışmalarından dolayı işyerinde belirlenen düzeyde ücret alabilirler. - Eğitim sonrası kazanç, çalıştığı konum, çalışma süresi ve çalıştığı sektörün ücret politikasına göre değişiklik göstermektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

ben bu bolumun cok ıyı oldugunu dusunuyordum ama o kadarda ıyı olmadıgını anladım
sizde arastırın bence

ben bu sene bu bolumu okuyacagım ve bu bolumun ne kadar ıyı olup olmadıgını bılmıyorum demek ıstedıgım zamanım boşa gıtmesın benı aydınlatırsanız sevınırım bu arada zamanım da az kaldı

EŞİT AGIRLIK cıkışlı olup rafınerı ve petrokımya bolumu okuyacagım ama hıçbır fıkire sahıp degılım matematik i seven birisiyım acaba bu bolumu okumalımıyım

arkadaşlar bu bölüm gerçekten güzel.ama türkiyede eğitimini iyi veren okul yok. ben tavsiye etmiyorum..

selam
arkadaşlar ben bu bölümden mezunum ve malesef bölümümle alakası olmayan bir fabrikanın laboratuvarında görevliyim.
Daha iyi bir yer nasip olmadı ama umarım sizlere olur. Yardımcı olabilicek arkadaşlarımızın mesajını bekliyorum
hayırlı akşamlar

herkeze slm ya ben bu sene bu bolumu secmek iştıyorm ama bı bayan icin uygun olmdıgımı duydum bu bolumde okuyan bı arkadas bana saglıklı bı bılgı verebılırmı acaba cok rıca edıyorum

bu bölümden mezunum benımle beraber bırcok bayan arkadas okudu ve hıc sorun cekmedıler

canım olur mu öle şey... bizim sınıfta 9 kız war mesela... sen yaz hiç korkma..


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com