Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Yetenek Diliyle İsteyenler

İsteklerinizle ilişkili yeteneklerinizi geliştirerek, kendinizi başarıya hazırlamalısınız. Yeteneklerimiz, kendileriyle ilişkili başarıları fethetmemizi sağlar.

Evrendeki hemen her başarı bir yetenekle ilişkilendirilmiştir. Bir başarıya hazırlanan insanlar, önce onunla ilişkili yeteneklerle donatılırlar. İsteklerimizin kabul edildiğinin ön habercileri, isteklerimizle ilişkili yeteneklerimizin gelişmeye başlamasıdır.

Doğamıza yürüme potansiyeli konuldu; yürümek istedik ve yürümeyi öğrendik. Bu tür doğal yetenekler hemen her canlıya farklı biçimlerde sunulmuştur. Bir çiçek, tohumlarını uzaklara ulaştırabilmek için uçlarına rüzgârda taşınabilir püsküller takmak ister. Çatlayan toprak, yağmur ister. Rengârenk çiçekli ovalar, kendilerini şenlendirecek arıların ve kelebeklerin varlığını davet eder.

Her canlının doğasında, Yaratıcının yerleştirdiği temel yeteneklerden doğan arzular vardır. İnsana bu tür arzuların en yoğunları ve en karmaşıkları verilmiştir. İnsanın midesi yemek, gözü görmek, burnu koklamak ve kulağı dinlemek ister. Kalbi evlenmek, aklı ve hafızası öğrenmek, dili söylemek ister.

Bizi en çok etkileyecek isteklerimiz, üzerinde yetenek geliştirdiğimiz isteklerimizdir. Eğer isteklerimizle ilişkili yeteneklerimiz yeterince gelişmişse, isteklerimizin gerçekleşmesine çok yakın duruyoruzdur.

Bir gencin kalbi evlenmek istiyor; bu yolda belki de girişimlerde bulunuyor ve dostlarından yardım alıyor. Peki bu istediğini yetenek diline de döküyor mu? Evliliği yetenek diliyle isteyen genç bayan, anne olmaya hazır mıdır? Çocuk yetiştirmenin sorumluluğunu almaya cesareti var mıdır? Bir eve hâkim olmanın, bir bebeğin ihtiyaçlarını algılamanın, bir hayatı paylaşmanın, insanlarla iyi ilişkiler kurmanın yetenek temelini geliştirmiş midir?

Bir siyasetçi, toplumu yüksek ufuklara taşıyacak bir lider olmak istiyor. Bunu sağlayacak yetenek temeline yatırım yapmış mıdır? Zamanını plânlayarak yaşama, kişisel yönlendirmelerden ve özel çıkar ilişkilerinden kendini kurtarma, yüksek hedeflere, ideallere sahip olma gibi bir kısım önemli yetenek alanlarında kendini geliştirmiş midir?

Bir öğrenci akademisyen olmak istiyor. Bu yolda eğitim alırken, araştırmacılık, yazarlık, tebliğ sunma, ders anlatabilme, analiz yapabilme ve fikir üretebilme becerilerini geliştirmiş midir?

Hayatta ne olmak ve ne yapmak istiyoruz? Hangi makamı, hangi kazanımları elde etmek ve hangi ilişkileri yaşamak istiyoruz? Tüm isteklerimiz, onlara hazır olmamızı sağlayacak yetenekler gerektirir. Biz ancak almaya hazır olduklarımızı almaya lâyık olabiliriz.

Kimileri hedeflerini belirliyor; sonra da ne yapacaklarım bilemeden öylece bekleşiyor. Hedeflediklerine ulaşmaları için hangi yeteneklere sahip olmaları gerektiğini sorgulamıyor. Bir hedefe ulaşmayı kolaylaştıran yol, önce onunla ilişkili yetenekleri geliştirmekten geçer.

Bir hedef için yetenek geliştirmek, düşmanı yenecek ordular hazırlamaya benzer. Düşmanın on tankı varsa, siz bin tankla çevresini kuşatıyorsunuz. Düşmanın tüm yardım kanallarını kapatıyorsunuz ve tüm dostlarım kendi tarafınıza çekiyorsunuz. Düşmanı yeterince kuşattığınızda çoğu zaman savaşmayacaksınız; kesin yenilgiyi gören düşman direnmeden teslim olacaktır.

Belki Türk bürokrasisinde olduğu gibi, çevrenizde siyasî bağlantılar ve taraftarlıklar itibar görüyordur. Taraftarı olduğunuz parti iktidara gelince yükseliyorsunuz, gidince de görevden \ alınıyorsunuzdur. Oysa, kader bir hayatın bütünüdür ve hepimiz haksız kazanımlarımızı geri öderiz. Yüzeyde olup bitenlere bakarak insanların derin hayatlarında ödedikleri I bedelleri görmezlikten geliyoruz.

Yeteneklerinizle nelere lâyık olmuşsanız, eninde sonunda size yeteneklerinizin karşılığı cömertçe sunulacaktır.

Herkesin her şeyi isteyebildiği bir dünyada, herkese lâyık olduğunu vermek isterdiniz. İsterseniz, insanlara adil bir bilinçle görevlerini dağıtın: Kimi doktor yapardınız? Hangi kadının hangi erkekle, hangi mutlu ailede buluşmasını adil bulurdunuz? Kimi hâkim, kimi polis şefi tayin ederdiniz? Kimi öğretmenliğe, kimi imamlığa, kimi bakkallığa lâyık görürdünüz? Peki kendinizi bu görevlerden hangisine lâyık görüyorsunuz? Hangisini en iyi şekilde yapabileceğinizi düşünüyorsunuz?

İnsanlar yetenekleri sayesinde kendilerini ele verirler. Onlarla iletişim kurduğunuzda "Bu çok iyi tüccar olur, bu tam bir şair, bu etkileyici bir lider, bu sorumluluk sahibi bir baba olmaya hazırlanıyor." diyebilirsiniz.

Arzularımıza ulaştığımızı hayal etmekten zevk alırız. Yeteneklerimizi dikkate almayız ve en iyilerini kendimize lâyık görürüz. Bu şekilde, bencil düşündüğümüzde, adil davranamayız. Oysa yetenek dili, adalet dilidir. Yetenek diliyle istemek, almaya lâyık olmaya çabalamaktır.

Şu anda üzerimizden bomba savuran uçakların geçtiği ve tank mermileriyle kuşatıldığımız bir vadide bulunduğumuzu varsayalım. 20'si şehit olmuş, 50'si ağır yaralı 100 askerin komutanlığına tayin edilseydik, ne yapabileceğimizi bilebilir miydik? Şimdi ameliyat masasında kalbi çıkarılmış bir hastaya tam da yeni bir kalp takılacakken, bizi anîden o masanın cerrahı tayin etselerdi, o ameliyatı tamamlayabilecek miydik? Yeteneklerimiz bize yeterince hazır olduğumuzu söylüyor mu?

En güçlü istekler, yetenek desteğine dayandırılan isteklerdir. Hedeflerinizi fethetmek istiyorsanız, yeteneklerinizle onları kuşatmalısınız. Gelecekte sizin için plânlanmış bir köşe ve sizin yürüyeceğiniz yollar çizilmiştir. Size sadece sabretmek ve ısrar etmek düşecek; zamanı geldiğinde kendinizi hedefinizin başında bulacaksınız.

Bizi insan olarak farklılaştıracak, ruhumuzun gelişip yükselmesini sağlayacak yetenekleri kendimiz keşfederek \ isteyeceğiz. Liderliği ve zamanımızı plânlamayı biz geliştireceğiz. Öğrenme ve öğretme becerimize biz odaklanacağız. Büyük hedeflerimizin gerektirdiği tüm alt yetenekleri birer dua diline dönüştürmek, sadece bizim çabalarımıza bağlı olacak.

Bir hedefimiz varsa, o hedef içerisine kendimizi hapsedip yerimizde kıvranıp durmamalıyız. Böyle yaparsak "İstiyorum; fakat, yapamıyorum, uğraşıyorum; fakat, olamıyorum!" demek zorunda kalırız. Elbette istediğimizi alacağız. O zaman şimdiden şu soruları cevaplayalım: "Almak için nasıl olmalıyız; aldığımızda neler yapmalıyız?" İktidara gelmek için bin bir dil döküp de, muktedir olunca ne yapacağını bilmeyerek milleti batıranlar gibi olmamalıyız.

Dr.Muhammed Bozdağ


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com