Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Uyku bozuklularini biliyor musunuz?

Zaman zaman hepimiz uyku bozuklugu yasariz. Uyku bozuklugu devamli bir hal alirsa ve uykuda fiziki hastalik belirtileri olusuyorsa mutlaka bir uzman hekime basvurmak gerekir.

Her yasta görülebilen bu bozukluklari çok kisa sekilde özetleyelim.

Insomnia: Uykuda zorluk çekme ya da yetersiz uyku izlenimi birakan durumdur.

Hasta uykuya dalmaya zorlanir. Bunun yaninda hastada huzursuzluk, sinirlilik ve genelde depresif bir sorun olabilir. Sabahlari erken uyanma durumunda hasta normal olarak uykuya dalar ancak çok erken uyanir ve tekrar uyuyamaz. Buda genellikle depresyonla birliktedir.

Uyku ritminin tersine dönmesi, durumu özellikle yasli kimselerde çok zaman uykusuzluga çare olarak bilinen ilaçlarin uygun olmayan bir sekilde kullanilmasi neden olur. Hastalar sabahlari dalgindir. Günün büyük bir bölümünü uyuklayarak geçirirler. Geceleri ise kesintili olarak uyurlar veya uyuyamazlar.

Karabasanlar(kâbuslar): Asiri yorgunluk durumunda asiri alkol aldiktan sonra ve atesli hastaliklar sirasinda olur. Hastayi bu durum asiri huzursuz yapar.

Gece korkulari: Genellikle çocuklarda görülür. Bunlara uykuda gezme eslik edebilir. Çocuklarda kendi kendine düzelme egilimindedirler. Büyüklerde ise genellikle psikolojik sorunlarla veya alkolizm ile beraberdir.

Uyku apnesi: Hava yolunu tikanmasina veya beyindeki nörolojik hasara bagli olarak gelisen uyku sirasinda nefesin geçici durmasi ve buna bagli gelisen ani uyanmalar ile karakterizedir. Bazen apne (uykuda nefes durmasi) uzar. Hastanin bu durumu hayatini tehdit eder. Ölüme kadar götürebilir. Altta baska bir problem yoksa genelde sismanlarda görülür kilo vermeyle semptomlar geçer.

Narkolepsi: Tekrarlayan uyku nöbetleri ve kas gücünün birden bire kayip olmasi yani uyku felciyle karsimiza çikan ve genellikle uykunun baslangiç dönemini kapsayan bir hastaliktir. Nedeni tam bilinmez. Genelde adolesans veya genç eriskin çaginda baslar. Kadinlarda daha fazla görülür.

Yukarida uyku bozukluklarindan en çok görülenlerden çok kisa bahsettim. Yasam kalitesini etkileyen bu hastaliklarin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavisi için uyku sorununun hangi türe girdigini iyi tespit etmek gerekir. Aksi takdirde tedavi uygun sonuç vermez.

Hastaligin ayrici tanisinin iyi yapilmasi gerekir. Örnegin bazi epilepsi türleri ( sara hastaligi) bu uyku hastaliklari ile karisabilir. Bunun için gerekli tetkikleri yapilir.(örnegin uyku EEG''si) hastaligin türünü belirleyip tedaviyi etkin yapmak gerekir. Hastaligin tedavisi hastanin yasam kalitesini arttirdigi için hayati önem tasiyan kötü sonuçlardan korur.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com