Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Akıl hocasını bulmak...

AKIL HOCASINI BULMAK...

Hayat kolay değildir. Sıkıntılar ve zorluklar insanlar içindir. Bazen sorunlar peş peşe, üst üste gelirler ve insanı gerçekten bunaltırlar. Bir sorunu çözdüğünüzde yenileri ile karşılaşırsınız ve hayatınızın sürekli olarak sorun çözmekle geçtiğini düşünmeye başlarsınız. İş yaşamında rekabet, zaman baskısı, başarısızlık korkusu, ekonomik endişeler, aile ilişkileri, sağlık sorunları, çatışmacı durumlar ve benzerleri nedense hep sizi bulmaktadır.


Yaşama sevincine sahip, içsel motivasyonları yüksek olan insanlar bu sorunlarla daha kolay baş edebilirler. Ancak, çoğumuz böyle durumlarda konuşacak, danışacak ve kendilerinden moral ve ilham alınacak güvenilir dostlara, akıl hocalarına ihtiyaç duyarız. Günümüzde, güven duyulan bir kişi ile düzenli olarak konuşmayı ve danışmayı işin ve yaşamın bir parçası haline getirme uygulaması mentorluk (akıl hocalığı) olarak tanımlanmaktadır.

Eğer etrafınızdaki insanlar arasından sizi dinleyecek ve anlayacak akıl hocaları bulabilirseniz yaşamınızı çok daha güvenli, huzurlu ve başarılı kılabilirsiniz. Bir mentor, geniş deneyimlere ve özgün yeteneklere sahip bir insandır. Sizinle düzenli aralıklarla fikirlerini paylaşmaya istekli böyle bir kişi ya da kişiler bulabilirseniz, onun fikirlerini almak, kullanmak ve yaşamınızda olumlu değişiklikler yapmak sorumluluğunu üstlenmelisiniz. Sizin bu ilişkideki sorumluluğunuz, mentorun görüş ve önerileri doğrultusunda işinizi, ilişkilerinizi, kişisel özelliklerinizi, tutum ve davranışlarınızı, aile yaşantınızı, mali durumunuzu iyileştirmektir. Akıl hocasıyla çalışmak çoğu kez, bir öğretmen öğrenci ilişkisine benzer. Bu ilişki bire bir öğrenmenin faydasını içerir ve normal koşullarda yaşayarak öğrenmekten çok daha ekonomik bir süreci ifade eder.

Akıl hocası ile çalışmanın avantajlarını elde edebilmek için öncelikle hedefin belirlenmesi gerekir. Yaşamınızda iyileştirmek istediğiniz belli bir alanını seçin. Mutlaka birden çok iyileştirme alanınız vardır. Ancak başlangıç olarak tek bir alanın seçilmesi daha doğrudur. Bu alan; iş kurmak, iş bulmak, işi büyütmek, üretim ya da pazarlama etkinliğini artırmak, yeni teknikleri öğrenmek, borçları azaltmak, insanlarla iyi ilişkiler geliştirmek, bir yeniliği öğrenmek, sağlıklı olmak, iyi bir anne-baba olmak ya da topluluk karşısında etkili konuşmak da olabilir.

Gelişme ve iyileşme için seçtiğiniz alanda çok iyi olduğuna inandığınız, yeteneğine, deneyimlerine güvendiğiniz bir insanı ya da insanları düşünün. Bu kişisel olarak tanıdığınız bir kişi de olabilir, kendi alanında çok iyi bilinen henüz tanışmadığınız bir yazar, iş adamı ya da ünlü bir sanatçı da olabilir. Kim olursa olsun, onun seçtiğimiz iyileşme alanında kanıtlanmış bir başarısı olduğundan emin olun.

Daha sonra o kişi ya da kişilere ulaşmayı deneyin, telefon edin ya da elektronik posta ile mesaj gönderin. Ne istediğinizi sakin, açık ve özlü bir şekilde ifade edin. Niyetinizi, ciddiyetinizi ve samimiyetinizi açıklayın. Örneğin, her ay 20 dakika kadar telefonda görüşmek ya da bir mesaj gönderip öğrenmek istediklerinizi sormak istediğinizi belirtin. Ziyaret etmek ya da bir yerde oturup karşılıklı görüşmek istediğinizi de söyleyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken seçtiğiniz akıl hocasının da bir işi, gelirini ve geçimini sağlamak için sürdürdüğü bir uğraşı, kendi ailesi ve özel yaşamı olduğunu da unutmayın. Kendi alanlarında başarılı ve lider kişiler bu durumlarını sürdürmek için herkesten daha çok çalışmak zorunda olduklarını bilin. En iyi sporcular, tüm rakiplerinden daha fazla antrenman yaparlar. En iyi müzisyenler diğerlerinden çok daha fazla prova yapanlardır.

Akıl hocanızla çalıştığınızda istek ve ihtiyaçlarınız konusunda çok açık ve net olun. Onun sorularına açık ve net cevaplar verin. Düşünmenizi istediği konularda gerçekten düşünün. Kendinizi sorgulamanız gereken yerlerde dürüst olun. İyileştirmeyi istediğiniz alanda samimi olun. İsteğiniz kesin ve tutkulu olsun. Karar vermenizi gerektiren durumlarda cesaret ve kararlılık gösterin. Kararlarınızı disiplinle uygulayın. Vazgeçmek, yan çizmek için bahaneler aramayın. Onun önerilerini neden yerine getirmediğinizi açıklayacak mazeretler üretmek için harcayacağınız zihinsel enerjiyi çözüm önerilerini uygulamak ve sonuçlarını geliştirmek için harcayın.

Bu arada, akıl hocalarının da bu zamanı ve enerjiyi harcamaya hazır ve istekli olmaları için geçerli nedenleri olmalıdır. Onların da şüphesiz bu süreçten beklentileri olacaktır. Böyle bir ilişkinin tek yönlü yarar sağlayacağını kimse düşünemez. Taraflardan yalnızca birinin yararlandığı bir ilişkinin zaten sağlıklı ve sürekli olması beklenemez. Akıl hocaları da her akıllı insan gibi kendilerini tüketen değil, geliştiren, değer kazandıran ilişkileri tercih ederler.

Prof. Dr. İsmet Barutcugil/Hürriyet


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com