Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Girişimcilere altın öğütler

"Girişimci olmaya niyetlenenler çok çalışmalısınız ve asla denemekten vazgeçmemelisiniz"

Girişimci olmayı hedefleyenlere önerilerimiz?

Bir şeyler yapın. Yaptıklarınızın bazıları doğru, bazıları yanlış olacaktır. Eğer evde oturup hiçbir şey için cesaret etmezseniz yanlış yaparsınız. 'Bankacılık sistemi iyi değil, zaten şimdi seçim zamanı, ne yapacağımı da bilmiyorum, ofis açacak yer bulamıyorum' gibi düşüncelere kapılırsanız hiçbir şey olmaz. Benim girişimcilere tavsiyem, alın telefonu elinize tanıdığınız herkese ne iş yaptığınızı anlatın. Genç de olsanız yüzlerce insan tanırsınız. Onlara kendinizden, ailenizden, eğitiminizden bahsedin. Hatta hiç tanımadığınız insanlara gidin ve 'şu alanda kendi işimi kurmak istiyorum, ne düşünüyorsunuz?' diye sorun. Göreceksiniz ki insanlardan çok değerli bilgiler toplayacaksınız.

Bu kişilerden ne gibi bilgiler toplanabilir?

Gözlerinizi açarsanız birçok bilgi alabilirsiniz. Tek yapacağınız size yardım edebilecek birine gidip elinizdeki bilgileri ona sunmak. Bunların ışığında size ofis kurmanız, eleman seçiminiz, almanız gereken eğitimler konusunda yardımcı olacaktır. Hatta birkaç ofis birden ziyaret edin. Başka ülkelerde bu işler nasıl yürüyor diye bakın, başarılı ve başarısız olan kişilerle konuşun ve bunun sebeplerini araştırın.

Girişimcilikte 'yüzde 100 başarının anahtarı' diye bir şey yoktur. 'Bütün bu adımları takip ederseniz kesinlikle başarılı olursunuz' diye de bir tarif olamaz. Başarı bu işi yapan kişiye ve onun ekibine bağlıdır. Her zaman sizden daha iyi olduğunu düşündüğünüz kişileri ele alın ve hiçbir zaman 'tamam artık oldu, bundan sonra çok çalışmama gerek yok' diye düşünmeyin.

Bu işte en büyük başarıyı sağlayanların özellikleri nedir?

Yaptığı işe kendi kişiliklerini koyanlar, olabilecek tüm riskleri minimuma indirenler, yaptıkları iş hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplayanlar ve bunun üzerine haftada en az beş, altı gün çalışanlar... Bu kolay bir iş değildir. Ofisinizi kurarken, mobilyalara, telefon sistemine, fotokopi aletine ve daha birçok şeye ihtiyaç duyarsınız. Bunları bir araya getirmek bile yeteri kadar zor bir iştir. Belli miktarda paranız vardır, gereksiz ve yanlış harcamalardan kaçınmanız gerekir. Paranıza ve zamanınıza mal olacak işler yapmadan önce bu işi bilenlere danışmalısınız.

Doğru kişileri işe almak neden önemlidir?

Birini işe alırsınız, çünkü o işte iyi olduğunu iddia eder. Ama aslında gerçekten işini iyi yapan kişiler çok azdır. Bu nedenle en iyi elemanları bulmanız gerekir. Eleman aldıktan sonra, onların kendini yetiştirmesine şans tanıyın, eğer oldukları yerde sayıyorlarsa, onları uzun süre tutmayın. Girişimcilik dünyadaki en zor iştir. Özellikle şu sıralar dot com şirketi kurmak iyi bir fikir değil çünkü çok kaygan zemin. Buna karşılık servis sektörlerinin çok güvenli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca telekom sektörüne girmekten de kaçınmak gerek. Çünkü böyle bir sektöre çok büyük para akıtmak gerekir. Bu sektörde büyük şirketler zor ayakta kalıyor, genç bir girişimci ne getirebilir? Bu nedenle pazarlama ve servis sektörlerinde iş kurmayı akıllıca buluyorum. Ancak başarının anahtarı her zaman çok çalışmak.

İyi bir girişimcinin hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Girişimcilik için gereken beş önemli özellik vardır.

Azim, Hayal, İstek, Azim, Azim...

Girişimcileri caydıracak, zorlayacak birçok engel var. Ama vazgeçmemelisiniz. İki yaşına bile basmamış bebekleri düşünün. Yerde emekleyerek merdivenlerden çıkmaya çalışırlar. Ayakta bile duramazlar, iki basamak çıkıp geri düşerler, ama asla vazgeçmezler. Çünkü istekleri yukarı çıkmaktır. Hayalleri daha önce görmedikleri bir şey görmektir ve azimlidirler. Biz yetişkinler onlara vazgeçmelerini söyleriz. Çünkü deneyimlerimiz sonucu otomatik olarak bunun imkansız olduğunu düşünürüz. İnsanlara hep bazı şeylerin imkansız olduğunu öğretiriz. Girişimciler, bunu unutsun. Yol bloke olmuş olabilir, telefon sisteminiz kurulmamış olabilir, belki lisans alamayacak olabilirsiniz ama vazgeçemezsiniz. Sizi hiçbir şeyin durdurmasına izin vermeyin.

Yazı girişimcilikle ilgili genel kuralları içeriyor, güzel ancak, neyi nerede satabiliriz, az sermaye ile ne tür işlere girebiliriz, daha önce tecrübesi olmayan fakat girişim ruhu taşıyanlar nereden başlamalı.?Bu gibi konulara da temas edilmeli diye düşünüyorum.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com