Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Ya 10 Yıl Sonrası?

Bundan 10-20 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Hayatınız şu an olduğu gibi devam ederse, aşağıdakilerden hangisini söyleyeceksiniz?

"Tam hedeflemiş olduğum yerdeyim. Hayatımı hem mutlu olduğum işi yaparak, hem de iyi para kazanarak yaşıyorum."

"Keşke yeniden başlama şansım olsaydı. Eminim geçmişte yaptığım hataları yapmazdım; çünkü bu kariyer kesinlikle benim hayallerimdeki değil."

Hayat gerçekten günümüzde her birimizin gerçekten yapmak istediği işleri yapmasını zorlaştırmakta.. Peki kaçımız buna karşı direnmekte ve ilerde başarılı olacağım ve bana en uygun işi yapacağım için şimdi sıkıntılara katlanıyorum diyebilmekte? Gelecekte sadece geçiminizi sürdürdüğünüz ve her sabah asık suratla gittiğiniz bir ofis mi sizin tüm hayatınızdaki en önemli kavramlardan biri olacak? Yoksa gerçekten ait olduğunuzu hissettiğiniz yerde, yapmak istediğiniz işi mi yapacaksınız? Bunun kararını verecek olan sizsiniz. Peki bundan sizi alıkoyan ne?

En kötü senaryoyu düşünün. İşsizliğe finansal açıdan ne kadar dayanabilirsiniz? Bu nokta kariyer planlamanızı yaparken oldukça önemlidir ve çoğu bireyin kendini güvence altına alacak bir işe başlaması ve sadece bir işim olsun, para kazanayım mantığıyla, aslında hiç de kendilerine göre olmayan alanlarda çalışmaya başlamaları günümüz de yaşanan ekonomik krizin ve bireylerin para kazanma mecburiyetlerinin bir sonucudur.

Kişisel yeteneklerinizin kariyerinizi ve hayatınızı belirlemede büyük rol oynadığı bir gerçektir. Buna ek olarak çok önemli olan bir nokta da istekleriniz ve hayallerinizdir. Nasıl bir yaşam istiyorsunuz? Masa başı bir iş mi size uygun yoksa ofis dışında çalışmak mı? Çocukluk hayalleriniz ve hobileriniz sizi nasıl bir kariyere yönlendiriyor? Kendinizi 09-18 saatleri arasında çalışan bir birey olarak mı, yoksa serbest bir çalışan olarak mı görüyorsunuz? Akademik çalışmaya yatkın mısınız yoksa girişimci kimliğine sahip olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bu noktalar üzerine düşündüğünüz zaman, gerçekte ne istediğinizi ve ne olmayı hayal ettiğinizi öğrenebilirsiniz.

Kendi işinizi başlatmak zaman ve büyük çaba gerektirir. Bunlara ek olarak en azından işin başında belli bir sermayeye de ihtiyacınız olacaktır. Bu etmenleri sağlayabiliyorsanız ve zarar etme olasılığından çekinmiyorsanız, kendi işinizi kurmaya başlamamanız için hiçbir nedeniniz yoktur. Kendiniz için hayal ettiğiniz gelecekte her koşula ve zorluğa rağmen, kendi işinizin başında olmak varsa, hayallerinizi gerçekleştirmeyi denemenizde de bir sakınca yoktur. Hayal ettiğiniz yaşama sahip olmayı ne denli istediğiniz, hareketlerinizi planlarken size yardımcı olacaktır. Eğer hayalinizi gerçekleştiremeyeceğinize inanıyor ve her zaman güvenli ve emin olan yolu seçiyorsanız, o zaman hayalinizdeki yaşamı aslında düşündüğünüz kadar arzulamıyorsunuzdur.

Hayatta büyük hayalleri gerçekleştirmek için risk almak zorundayız. Zaten hayaller risk içerdikleri için "hayal" kavramı altında değerlendiriliyor ve somutlaştırılamıyor.

Bir iş kurmaya karar verdiyseniz ya da kariyerinize yeniden yön verecekseniz, çevrenizde daha önce bu tip bir uygulamada bulunmuş kişilerle konuşun. Değişim, eğer değişim hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz, size sıkıntı yaratabilir. Hazırlıklı olduğunuz sürece, hayatınızda değişiklikler yapmaktan çekinmeyin.

Sadece yeterince bilgisizlik değil, yanlış ve eksik bilgi sahibi olmak da sizi hayatınızda yapacağınız değişikler öncesinde sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle değişim alanınız hakkında etraflı bir araştırma yapmanız faydanıza olacaktır. Bu konuda yazılı kaynaklardan yardım almak da yukarıda bahsettiğim gibi çevrenizden yardım almak kadar faydalı olacaktır. Unutmayın, ilerlemek istediğiniz alan hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, işinizdeki risk oranınız o kadar azalacaktır.

Kendinizi geliştirmek ve geleceğe yatırım yapmak için birçok başlama noktanız var. Bunlardan bir tanesi elinize geçen tüm eğitim fırsatlarını kullanmak ve kendinizi geleceğe hazırlamaktır. Sertifika programlarına katılmak ya da çalışıyorsanız, kurumsal eğitim olanlaklarını kullanmak gibi.. Eğer çalışıyorsanız harcamalarınızı azaltmaya ve hala maaş alırken biraz para biriktirmeye çalışın. İşten ayrılmanız durumunda, işsiz geçireceğiniz dönemi finanse edebilmeniz için yatırım yapmak akıllıca olacaktır.

Her bireyin kendine göre büyük planları ve hayalleri vardır. Tüm bu hedeflere ve hayallere bir anda ulaşmanın imkansızlığının bireyleri korkuttuğu ve hayalleri için çaba göstermekten alıkoyduğu için, hayallerinin peşinden koşan kişilerin sayısı daha azdır. Bireylerin hayallerini gerçekleştirmekte bu denli zayıf kalmalarının bir diğer nedeni de nereden başlayacaklarını bilememeleridir. Önemli olan ilk adımı atmak ve uzun vadede başarı getirecek gelişim sürecine başlamaktır. Bu nedenle büyük hedeflerinizi küçük parçalara bölerek, her gün hedefinize ulaşmak için belli bir adım atın. Planlama bu noktada sizin için en fazla üzerinde düşünmeniz gereken noktadır. Eğer bir planınız varsa, hareketlerinizde ne denli başarılı olduğunuzu görmeniz ve kendinizi tartmanız için şansınız da olur. Planınız yoksa, bir süre sonra hedefinize ulaşmaktan çok, ipin ucunu kaçırdığınızdan ötürü, iş koşuşturması içinde sürüklenmeye başlarsınız.


Zeynep KOÇER


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com