Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Yurtdışı eğitim hayallerinizi gerçekleştirmenizin yolları

Yurtdışında eğitim alabilmek bir çok öğrencinin hayali....Bu hayali gerçekleştirmek de öğrencilerin kariyerleri açısından çok önemli. Eğitimin önemi globalleşen dünyada daha da belirgin hale geldi.

Bu sebeple Türkiye'den her yıl bir çok üniversite ögrencisi, master ve dil eğitimi almak üzere yurtdışına çıkıyor.Üniversite eğitimini (Lisans ve yüksek lisans) yurtdışında almak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar var. Bu hususlar hakkında öğrencileri bilinçlendirmek ve eğitimleri süresince yapmaları gerekenler konusunda onları uyarmak isteriz.

YÖK DENKLİĞİ

Yurtdışında okumaya karar verdiyseniz YÖK denkliği mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu. Denklik yurtdışında eğitim alacağınız okulun YÖK tarafından onaylanması anlamına geliyor. Bu konuyu YÖK'e yazılı bir dilekçe ile danışıp cevap almak mümkün. Eğitim almayı düşündüğünüz okul ve o okulda okumak istediğiniz bölümü içeren bir dilekçeyi YÖK denklik birimine ileterek yazılı olarak cevap alabilirsiniz.

Hemen belirtelim ki okulun denkliği ile öğrencinin denkliği birbirinden farklı konulardır. YÖK, yurtdışında alınan bir diplomaya denklik verirken okulun onaylı olup olmadığına bakmakla beraber, öğrencinin lisans eğitimi alabilecek düzeyde olup olmadığınıda inceler. Bunun için Türkiye'de ÖSS sınavına girmiş olmak ve ham puan olarak okunulacak olan bölümün ağırlık puanından (örneğin mühendislik için Fen-Matematik) en az taban puanı alma şartını koyar. Öğrencinin aldığı puan eğitimini tamamladıktan sonra YÖK'e yapılan denklik başvurusu sırasında ibraz edilmelidir. Ayrıca hemen belirtelim; denkliği olan bir okula giden öğrencinin eğitim aldığı dönemde YÖK'ün okul denkliğini kaldırması gibi nadir bir durumla karşılaşılabilir. Bu durumda riske girmemek için en başta yapılan yazılı denklik dilekçesi ve YÖK'ün cevabı muhakkak muhafaza edilmelidir.

ASKERLİK TECİLİ

Yurtdışında eğitim alan öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus askerlik tecilidir. Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim Müdürlüğü bünyesinde özel öğrenci dosyası açtırmak ve daha sonra da konsolosluk eliyle öğrencilik işlemlerini Milli Savunma Bakanlığı'na bildirmek bütün erkek öğrenciler için zorunludur. Okuduğu müddetçe öğrenci her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bulunduğu ülkenin konsolosluğu vasıtası ile öğrenciliğinin devam ettiğini belgelemek zorundadır.

Ayrıca önemli bir husus olarak şunu da belirtelim; YÖK'ün onay vermediği okullarda okuyan öğrencilerin askerlik işlemleri yapılmamaktadır.

VİZE İŞLEMLERİ

Yurtdışında eğtim almak üzere okul ve diğer kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra geriye kalan ve dikkatle takip edilmesi gereken diğer bir husus da öğrenci vizesi almaktır.

Esasında öğrenci vizesi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar bütün ülkeler için hemen hemen aynıdır. Ancak elbette ülkeden ülkeye evrak taleplerinde ve uygulamalarda farklılıklar olabilir.

Biz ortak olarak bir öğrencinin vize alması için gerekli koşulların ve belgelerin üzerinden geçelim;

ÖĞRENCİ VİZESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

• Pasaport

• Fotoğraf (Amerika'nın foroğraf ile ilgili özel koşulları vardır. Lütfen eğitim danışmanınızdan bilgi alınız)

• Eğitim alınacak kurumdan gelen öğrenci kabul belgeleri

• Eğitim durumunuzu gösteren belgeler (Lise veya üniversite diploması vb..)

• Eğer varsa İngilizce seviyenizi gösteren belgeler (TOEFL veya IELTS gibi)

• Transkript (Öğrencinin okuduğu dersler ve notları)

• Sabıka Kaydı (Avustralya, Kanada)

• Detaylı nüfus kütük kaydı (Avustralya, Kanada)

• Maddi durumu ve alacağınız eğitiminizi karşılayabileceğinizi gösteren belgeler (Hesap cüzdanı, banka referans mektupları)

• Öğrencinin ailesinin gelir ve çalışma durumunu gösteren belgeler (Maaş Bordroları, işyeri belgeleri, işyeri hesap cüzdanları vb..)

• Sağlık sigortası

• Vize başvuru ücreti


Bu belgeler hemen hemen bütün elçiliklerde istenen ortak belglerdir. Bu belgelerin dışında vize için ülkelerin özel talepleri olabilir. Bu konularda size detaylı bilgiyi danışmanınız vermelidir.

EN SON YAPILAN VİZE DEĞŞİKLİKLERİ

AMERİKA

Amerika geçen sayımızdan bu yana çok önemli bir kaç değişiklik yaptı. Bunlardan ilki artık her öğrenci vzesi başvuru için 100$ vize başvuru ücretinin yanında vize randevusu alabilmek için 16$ da İşbankası şubelerine yatırılması zorunluluğıdır. Öğrenci okul kabul belgeleri (I-20) eline ulaştıktan sonra 16$'ı İşbankası şubelerinden herhangi birine yatırıp vizeye gitmek istediği gün ve saat için randevu alabilir.

Bununla beraber bir diğer değişiklik artık vize verilen kişilerin pasaportlarının elden teslim edilmemesidir.Vize alan öğrenciler konsolsolukta bulunan UPS masasında 2$ ödeyerek pasaportunu istediği adrese yollatmaktadır. Bu süre aynı şehir için ortalama 2-3 gün diğer şehirler için 3-4 gündür.

İNGİLTERE

Bildiğiniz gibi İngiltere Konsolsoluğu Kasım 2003 deki bombalama olaylarından sonra İstanbul da bir süre vize vermedi. İstanbul elçiliğinin kapalı olduğu dönemde vizeler sadece Ankara'da ki büyükelçilik tarafından verildi.

İngiliz hükümeti 2004 yılından itibaren bütün şehirlerden yapılacak başvurular için yeni bir uygulama başlattı. Artık vize başvuruları UND(Uluslararası Nakliyeciler Derneği) eliyle ve 3 büyük turizm şirketi kanalıyla yapılacak. Bu şirketler öğrenciden elçilik adına vize evraklarını teslim alıp aracı kurum olarak İngiliz Elçiliği'ne iletecek. Bu işlem için firmaların aldığı bedel 30 milyon TL olarak belirlendi. Bu yöntemi Pakistan da uzun süredir kullanan İngiltere, bu uygulamanın Türkiye de ne kadar süre devam edeceğini ve ne zaman eski uygulamaya geçileceğini belirtmemektedir.

Bu hususlar aynı zamanda dil okulu başvuruları için de geçerlidir.

Vize başvuruları gerçekten öğrencinin yurtdışı hayallerini gerçekleştirmesinde önemli bir adım. Başvurunun eksiksiz ve doğru yapılması zaman da açısından çok önemli. Bu yüzden öğrencilere vize başvurularında profesyonel bir yardım almalarını öneriyoruz. Unutmayın ki eğitim danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış firmalar vize konularında konsolosluklar tarafından ilk ağızdan bilgilendirilir. Bunun neticesinde de en doğru ve güncel bilgiye ulaşmış olurlar.

hayırlı günler.. benim merak ettiğim birşey var; ben şu an üniversite 3 sınıfa geçtim ama mezun olmadan dil konusunda yol katedebilmiş olmak istiyorum. sadece yazları gidip kalabileceğim güvenliğim açısından risk oluşturmayacak, ailemin huzursuz olarak geride kalmayacağı; aracılık eden, yardımcı olan kuruluşlar var mıdır? bilginiz varsa cvp bekliyorum lütfen.. tekrar hayırlı günler..


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com