Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Elektrikli Ev Aletleri Bakım ve Tamircisi

TANIM

Evlerde kullanılan buzdolabı, elektrik süpürgesi, ısıtıcı gibi elektrikle çalışan aletlerin mekanik donanımlarında meydana gelen arızaların kaynağını bulup gideren kişidir.

GÖREVLER

- Bozuk aleti inceler ve bozukluğun nereden ileri geldiğini saptar, - Bozuk parçayı onarır veya değiştirir, motoru temizler ve yağlar, - Bakımı ve tamiri yapılan aleti müşteriye teslim etmeden önce bir kez daha dener, - Aletin neresinin tamir edildiği hakkında müşteriye bilgi verir, - Bakım ve tamir ücretini hesaplayarak tahsil eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Kesici aletler (teneke makası, kağıt makası, ağaç testereleri, demir testereleri, keskiler, boru kesme maka - Vidalama aletleri (düz ağızlı tornavida, yıldız ağızlı tornavida, ayarlı pense, civata ve somun anahtarları) - Delme aletleri (burgu, elektrikli matkap, nokta zımba ) - Burma ve ezme için kullanılan aletler (çekiçler, takmalar) - Düzeltme aletleri (törpü ve eğeler, rende, ıspatula, zımpara) - Elektrikli ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, gümüş kaynağı. - Ölçme ve kontrol aletleri (çelik cetvel, kumpaslar, mikrometreler, endüvi endüktör, kollektör ve fırçalar, gövde, kapaklar ve fonlar, rulmanlar ve burçlar, toz torbası, hortum ve diğer ek parçalar, anahtar, elektronik güç ayarlama sistemi.) - Avometre.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi olmak isteyen kişilerin; - Elleri ve gözleri sağlam, - Normal düzeyde genel yeteneğe, - Mekanik yeteneğe ve ilgiye sahip, - Dikkatli, tedbirli ve sabırlı olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi görevini atölyede, evlerde ve elektronik alet kullanılan mekanlarda yürütür. Bu nedenle, bulunduğu kent veya kazalarda devamlı hareket halindedir. İşin değişik mekanlarda yapılması hareketlilikten ve değişiklikten hoşlanan kimselere ilginç gelebilir. Çalışma hafta içi normal çalışma saatleri içinde yürütülür. Kişi birinci derecede aletlerle ilgilidir. Ancak, evlerde alet sahipleri ile, bağlı olduğu firmada diğer çalışanlarla etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircileri; - Elektrikli ev aletlerinin yetkili servislerinde, - Elektrikli ev aletleri üreten işletmelerde, - Kendi işyerlerinde çalışma olanağı bulabilirler. Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak makineleşmeye gidilmektedir ve elektrikli ev aletleri çoğalıp yaygınlaştığından bu mesleğe duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Bu nedenle elektrikli ev aletleri bakım ve tamirciliği mesleğinin öneminin giderek arttığı görülmektedir. Bu mesleğin bakım yönünün zaman içerisinde artış göstereceği ve aynı oranda tamirat yönünde azalış olacağı düşünülmektedir. Mesleğin yürütülmesinde kendi adına işyeri açmanın sermaye az, kazanç fazla olduğundan tercih edildiği serbest çalışanlar tarafından belirtilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

- Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda mesleki müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. - Ayrıca, halk eğitim merkezlerinde de bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Bu şartları yerine getiren kişiler mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenecek eğitime katılabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim haftanın 1 günü teorik diğer günlerde ise işletmelerde pratik olarak verilmektedir. - Çıraklara teorik olarak; elektrik motorlarının çalışma prensiplerini, kumanda ve yel verme sistemlerini, mekanik sistemlere ait parçaları, elektrik devrelerinin onarımını, çeşitli kaynak işlemlerini ve elektrikli ev aletlerini oluşturan diğer sistemleri tanımayı, bunların çalışma prensiplerini ve birbirleri ile ilişkilerini öğretmek amaçlanmaktadır. Her çıraklık eğitimi programında ortak olarak alınan Genel Bilgi Derslerinin yanı sıra Teknik ve Meslek Resmi, Temel Elektronik Bilgisi ve Elektrik Bilgisi ve Meslek Bilgisi dersleri programda yer almaktadır. Teorik eğitim, işyerinde yapılan pratik eğitime paralel olacak şekilde planlanmış olup, öğrencilerin mesleğin gerektirdiği bilgileri bir bütünlük içerisinde kazanmaları amaçlanmıştır. - Ayrıca bu mesleği öğrenmek isteyenlere halk eğitim merkezlerinde, başvurulara göre belirlenerek kurs açılabilmektedir, 10 veya 20 kişilik gruplar oluşturulduğunda açılabilecek kurslar haftada iki veya üç gün olarak düzenlenmektedir ve bir kurs süresi genellikle 4 ile 8 ay arasında değişmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. BENZER MESLEKLER: Bakım ve onarım elektrikçisi, radyo-tv tamircisi, elektrik tesisatçısı, bobinajcı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim sırasında işletmelerde meslek eğitimi gören çırak öğrencilere işverenlerce yaşlarına uygun olarak asgari ücretin %30′ undan az olmamak üzere ücret ödenmektedir. Eğitim sonrasında kazanç, genellikle karşılıklı anlaşma ile belirlenir. Araştırmanın yapıldığı tarihte kazanç küçük işletmelerde asgari ücretin yaklaşık l-2 katı, büyük işletmelerde 2-3 katı arasında değişmektedir. İşyeri açarak bağımsız çalışanlarda, kazanç alınan işe göre çok değişkendir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com