Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Gemi İnşaatı Mühendisi

TANIM

Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

GÖREVLER

- İnşa edilecek, yenileştirilecek veya onarımı yapılacak gemiler için uluslararası kurallara uygun plan ve projeler hazırlar, - İnşa edilecek gemide kullanılacak olan makine, teçhizat ve malzemelerin seçimini yapar, dayanıklılığı ve diğer özellikleriyle ilgili gerekli mühendislik hesaplarını çıkarır, - İstenilen ölçü ve şekillerde gemilerin yapımını, her türlü bakım ve onarım işlerinin yürütülmesini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Cetvel, gönye, pergel, mikrometre, şablon, rapido gibi ölçme ve çizim aletleri, - Bilgisayarlar ve hesap makineleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Gemi inşaatı mühendisi olmak isteyenlerin; - Üstün bir genel yeteneğe, - Sayısal düşünme yeteneğine, - Tasarım ve çizim yeteneğine, - Göz-el koordinasyonuna sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, - Fizik ve matematik konularına ilgili kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İşin planlanması ve projelendirilmesi aşamasında bürolarda, inşa aşamasında tersanelerde, onarım yapılması ve yenileştirilmesi aşamasında bakım onarım istasyonlarında çalışılmaktadır. Ayrıca, gemi seyir halindeyken de görev yürütülmektedir. Görevleri sırasında armatörlerle, kaptan, makine zabiti, deniz motor makinisti, makine teknisyen ve teknikerleriyle, teknik ressamlarla iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gemi inşaatı mühendisleri; Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi kamu kuruluşlarında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan özel kuruluşlarda, mühendislik bürolarında çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki eğitim Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Gemi İnşaatı Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gemi İnşaatı Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gemi İnşaatı Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim, Gemi Mühendisliğine Giriş, Gemi Resmi, Bilgisayar Programlama, Gemi ve Deniz Yapı Elemanları, Gemi Makineleri, Gemi Elektriği, Gemi Hidrostatiği, Gemi İnşaatı, İş Hukuku, Gemi Teorisi, Gemi Sevki, Gemi İşletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır. Eğitimin son iki yılında kuramsal derslerin yanısıra, mühendislik bilim dersleri uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler belirli bir süre işletmelerde staj yapmaktadırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Gemi inşaatı mühendisleri eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer yapabilirler, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerine yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Gemi ve deniz yapıları mühendisliği, gemi makineleri mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Eğitim sırasında; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kredi hizmetlerinden, çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler. - Kamu kurum ve kuruluşlarında işe başladıklarında teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar. Özel sektörde ise anlaşmaya bağlı olarak değişen miktarlarda ücret almaktadırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Arkadaşlar ben şu an İTÜ Gemi inşaatı bölümündeyim ve Kocaeli üniversitesinden DGS sınavıyla İTÜ yü kazandım.Eğere ilk girişlerinizde 4 yıllık bir fakülte kazanamıyorsanız ve kazandığınız 4 yıllık fakültenin bir geleceği yok ise 2 yıllık bir Meslek yüksek okuluna tercih yapın ve ardından 4 yıllığa da DGS(Dikey GEçiş Sınavı) ile geçin derim.Çünkü DGS sınavında sadece mat1 ve Türkçenin en kolay soruları çıkıyor.Müslümanların iyi üniversitelere yerleşmesi gerekiyor.Benim kanım bu.Ve DGS sınavıda bu işi ÖSS ye göre daha kolay kılıyo.Ve şunu da belirteyim.2 yıllık fakülte mezunları pratik ağırlıklı bir eğitim alırlar genellikle ve 4 yıllık fakülte mezunları ise teorik bilgi ile donatılırlar ve eğer bi DGS geçişliyseniz hem pratik hemde teorik bilgiye yeterince sahip olacaksınız.Bu da özel sektörde ayrıcalıklı bir mühendis demektir.
İYİ ÇALIŞMALAR

merhaba ben abdullah elazığ fırat üniversitesi biyoloji bölümü öğrencisiyim bu yıl okulu dodndurdum ve tekrar öss sınavına gireceğim kardeşimizinde dediği gibi geleceği olmyana 4 yıllık bitirmektense 2 yıllık bir bölüme gitmek daha mantıklı hem dediği gibi dgs sınav sorularıda çok kolay bu yıl öss ye girip inşaallah gemi inşaatı bölümünü kazanırım iki yıl sonrada ALLAH izni ve inayetiyle mühendisliğe geçerim biyolojiyi bitirseydim ne olacaktı bu sorunun cevabını siz de bende çok iyi biliyorum ya dersanede çalışacaktım ki buda çok zor yada evime dönüp fabrika işçisi olacaktım kardeşlerim siz bnm gibi aile baskısı altında kalıp istemediğiniz yerler yazmayın sakin selam ve dua ile...


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com