Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Gemi Makineleri Teknikeri / Makine Zabiti

TANIM

750 KW – 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir.

GÖREVLER

- Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret eder. - Geminin seyri esnasında makine dairesinde nöbet tutar. - Herhangi bir aksaklık tespit ettiğinde başmühendise haber verir. - Her 2 saatte bir yaptığı peryodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt eder. - Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar. - Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır. - Makine arızalarının tespitini yapar, başmakiniste bilgi verir. - Başmakinistin talimatı doğrultusunda hareket eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Enjektör Test Cihazları , - Ölçü aletleri ( Kumpas, Kompresör, Mikrometre ), - Oksijen ve Kaynak Takımları, - Torna Tezgahı, - Anahtar Takımları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

- Gemide, kapalı ortamda çalışmaktan hoşlanan, - Fiziğe özellikle de mekanik konulara ilgili, - Ekip çalışmasına yatkın, - Deniz tutması rahatsızlığı olmayan, - Bedence güçlü, el-göz koordinasyonuna sahip, işitme sorunu olmayan, sesleri ayırt edebilen, - Sorumluluk duygusuna sahip, dikkatli, sabırlı, sakin kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Gemi makineleri teknikerleri gemilerin makine dairesi, pompa dairesi, dümen dairesi gibi bölümlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı genellikle gürültülü, yağlı ve kirlidir. Çalışırken kaptan, başmakinist, yağcı ,silici gibi gemi personeli ile iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gemi makineleri teknikerlerinin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir. Yapılan araştırmalarda meslek elemanlarının Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulabildikleri görülmüştür. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı Meslek Yüksek Okullarının Gemi Makineleri Bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol ( CNC ), Endüstriyel Mekanik, Gemi Makinaları, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, İş Makinaları, İş Makinaları Bakım ve Onarım, İş Makinaları Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makinaları Bakım ve Onarım, Makine, Metal İşleri, Metalurji, Metalurji ( Demir Çelik Metalurjisi) Nümerik Kontrollü Makineler, Tesviye, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, (Mekani) ,Mekatronik bölümlerinden mezun olanlar/ olacaklar Gemi Makineleri önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız geçiş sonunda kontenjan kalırsa,açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanına göre yerleştirilebilirler. Bunun için bölüme girmek isteyenlerin ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci seçme sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli sayısal (SAY) puanı almaları gerekir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Gemi makineleri teknikerliğinin eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.

Eğitim Süresince; Denizde Güvenlik, Gemi Makinelerine Giriş, Teknik Resim, Mekanik Bilimleri, Denizcilik Kimyası, Fizik, Matematik, İngilizce, Bilgisayar Programlama, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Temel İlk Yardım, Bilgisayar Uygulamaları, Termodinamik, Denizcilik İngilizcesi, Dizel Motorlar, Gemi Yardımcı Makineleri, Gemi Makineleri Operasyon ve Bakımı, Gemi İnşaatı, Elektroteknik, Denizde Güvenlik, Tıbbi İlk Yardım gibi dersler görürler.

MESLEKTE İLERLEME

Gemi makineleri ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Ayrıca, gerekli koşullara sahip olmaları ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde İkinci Makinist ve Baş Makinistliğe yükselebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç sözkonusu değildir. Ancak isteyen öğrencilere koşulları uyması halinde Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisi verilebilmektedir. Eğitim sonrası kazanç ise çalışılan geminin yerli veya yabancı oluşu, geminin büyüklüğü, meslek elemanının bilgi ve deneyimine göre değişmekle beraber asgari ücretin 2 ila 5 katı arasında ücret aldıkları tespit edilmiştir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - www.denizcilik.gov.tr - Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri Meslek Danışma Merkezleri

okudum ve cok bılgı edındım ama bu bızım sahıp oldugumuz bu makıne zabıtı ehlıyetını hangı sartlarda yukseltebılırız onu yazmıyor.
onud eklersenız cok guzel olacak.
tesekkur ederın.

ben meslek lisesi torna tesviye bölümünü bitirdim vegemide yagcı olarak çalışma hakkında bilgi almak istiyorum vesertifika alınacak yerler hakkında veiş konusun da beni bilgilendirirseniz sevinirim

merhaba ben afyon sandıklıdan makına bolumu mezunuyum gemıde calısmak ıstıyorum ama onden yuklu bır para istıyorlar bu parayı karsılayamıyorum işde calısayım maasımdan kesın dıyorum kabul edmıyorlar baska bır yolu yokmu bunun 84 doğumluyum

SİTENİZİ GEMIYE CIKACAGIM ICIN IS ARARKEN BULDUM. ASLIDNA BOYLE SITELERDE IS ARAMAZDIK BIZ SORUN SUAN ICINDE BULUNDUGUMUZ GLOBAL KRIZDEN DOLAYI IS BULM OLAANKLARIMIZ KISOTŞANDI NORMAL SARTLARDA BU PIYASADA KISME ISSIZ KALMAZ VE KARADAKILERE ORANLADA COK IYI MASLARI VARDIR. AMA ARKADASLAR PARAYA HEVESLENIPDE BU MESLEGI SECMEYIN ZORLUGU GRECKTEN COK BEN SINIRLI MAKİNE ZABITI OLMAK UZEREYIM SINAVIMI BEKLIYORM. MESLEK LISESI CIKISLI ARKADASLAR MAKİNE MOTOR GİBİ ALANLARDAKİLER YAGCI OALRAK GEMIELRE CIKABILIYORLAR GEREKLI STCW KURSUNU ALDIKDAN SONRA TABI VE 3 SENELIK HIZMETTEN SONRA SINIRLI MAKİNE ZABITI OLABILIRLER. YUKLK OKUL BITIREN ARKADASLAR BIZIM BOLUMLE ILGILI ALANDA 750-3000 KW ARASINDA 3. VARDIYA ZABITI OLURLAR VASIFSIZ MAKİNE PERSONELİ OLAMK ISTIYENLER ISE SİLİCİ OLABLİRLER MAASLARDA KRIZI HEABA KATMAZSAK ORTALAMA YAKIN YOL CALISAN GEMILERDE YAGCILAR:1000-1500 SINIRLI MAKİNE ZABİTLERİ: 1500-2500 ARASINDA ALIRLAR VASIFSIZ OLUP YENI BASLIYAN SILICILERDE 750-1250 ARASINDA ALIRLAR UZAK YOLLARDA BU MAASLAR OLDUKCA ARTAR TABIKI. FAKAT CALISMA KONUSUNDA GERCEKTEN DENIZ COK ZORLUDUR OZELLIKLE RUZGARLI FIRTINALI ANLARDA BU YUZDEN EMIN OLMADAN BU ISE ADIM ATMAYIN DERIM VE KARADA DUZGUN BIR HAYATNIZDA OLMAYACAKTIR BUNU BILMELISINIZ BU MESLEK ASLINDA TAM BEKAR MESLEGIDIR AMA TABIKI EVLI OLARAK CALISANLARDA VARDIR Allah selamet versin..

ARKADASLAR..MAKİNA ZABİTLİĞİ HAKKINDA BURDA YAZANLAR EKSİK..!! EGER BURAYI OKUYUPTA GEMİYE ÇIKMAYI DÜŞÜNÜYOSANIZ,YANDINIZ DEMEKTİR..hiçbirsey göründüğü gibi değil..!!

arkadaşlar ilk önce şunu belirtmek isterim meslek lisesi mezunları sınırlı makina zabiti olma hakkına sahiptir.
2. konu ise bu ehliyetleri nasıl yükselteceğimiz konusunda:sınırlı makina zabiti 2 sene yeterliliği seviyesinde deniz hizmeti olduğu zaman sınırlı başmakinist sınavına girmeye hak kazanır.makina zabitleride yine 2 yıl deniz hizmeti yaparak(yeterliliğine uygun mesela 2000 kw da 3. makinistlik yaparak)2. makinist sınavına girmeye hak kazanır.ama 2. makinistliğe geçmek için 6 ay kurs devam zorunuluğu olrak gitmek zorunda ve birazda pahalıya mal oluyor.

ben 2003 meslek lısesı tesviye bölümü mezunuyum.Ne kadarlık bır egıtımden sonra sınırlı makına zabıtlık sınavına hak kazanıyorum.

sınırlı başmakinist(750kw) den makine zabiti yeterliliğne geçiş sınavında hangi derslerden sorular çıkıyor eski soruları nerden temin edebilirim bilen varsa yazabilirmi

arkadaslar bakın ben 2 senedır bu denızcılık meslegını cesıtlı alanlarda yapıyorum. temmuzda sınava gırecegım sınırlı makıne zabıtı cıkmak ıcın ınsallah hayırlısıyla gececek. bu konularda bılgı almak ıstıyen arkadaslara yardımcı olabilirim. pıyasada dolandırılma ıhtımalınız yuksek benım tanıdıgım yerler yok ama sadece sıze yol gosterebılırım. iyi günler dilerim Allah selamet versın.

endüstri meslek lisesi elektronik bölümü mezunuyum gemilerde elektrik zabiti olarak çalışabilirmiyim teşekkürler

Abi Çok tşk ederim öncelikle,
Bende endüstri meslek lisesi motor bölümü mezunuyum ve deniz liman işletme ve dış ticaret için ek yerleştirmeye başvurmak istiyorum. amacım liman işletmelerinde gemi makinalarında çalışmak. ben üniversite için sınavsız geçişe nsl başvurabilirim ve ne yapmam gerekiyor. bana dönebilirsen çok sevinirim abi. Allah razı olsun. Serdar

slm arkadaslar gelibolu denizcılık meslek lisesi makina bölümünde okuyorum son sınıftayım.ehliyetimiz 750kw iken 3000kw ye yukseldi denetlemeden geçtik neyse bu sene son senem oldugu için ve sene sonu yaklasıo her gecen gun hem yurt dışı stajımı yapıcam hem çalışmak için bi gemi bulmam lazım.nerelerde bulabılırım lütfen yardımcı olun??????

sa kardeş ben mersinde denizcilik meslek lisesinde okuyorum 3. sınıfım makine bölümüyüm denetimden geçmeniz için hangi araçları getirdiler ve kim tarafından getirildi öğrene bilirmiyim yardımcı olursan çok sevinirim

slm bn yıllardır makına zabıtı olarak calısıyorum rızelıyım sayfaları gezınırken buldum arkadaslar hıc bı sekılde baskasının bılgılerıne koru korune baglanarak karar vemeyın kısaca bılgı vermek ıstedım arkadaslar gemı makınaları bolumunu bıtırıp denıze cıkacak olanlar oncelıkle okuldan mezun olduktan snra acık denız stajını bıtırmelıdırler makına zabıtı(6 ay) guverte zabıtı(12 ay) bıtırdıkten sonra baglı bulundukları lıman baskanlıgına maşvurup gasm sınavına basvuracaklar gasm istanbul tuzlada tüdevde 6 dersı verıp ıntıbakı gectıktan sonra denıze cıkabılırler 3. veya 4. zabıt olarak meslek lıselerı (750-300 kw) yeterlılıgını alırlar : motor bolumu bıtırenler yagcı olarak calısabılırler elektronık bolumu bıtırenler elektrık zabıtı olabılırler herturlu bılgılerı lıman baskanlıklarından alabılırsınız........... pruvanız neta olsun


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com