Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanı

TANIM

Her türlü kitap ve kırtasiye ürünlerini müşteriye tanıtan ve satışını yapan kişidir.

GÖREVLER

- Satılacak ürünlerin cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır, - Ürünlerin raflara yerleştirir, vitrin düzenler, - Satacağı ürünün özelliklerini bilir, - Müşteriyi karşılar, müşterinin istediği ürünü gösterir, tanıtır, - Kararsız müşteriyi satın almaya teşvik eder, - Müşteri tiplerine uygun satış tekniklerini uygular, - Satılan ürünün satış fişini düzenler, hergün satılan ürünün dökümünü yapar, - Hatalı ürünleri ayırarak ilgili birimlere gönderir, - Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir, - Satışı artırıcı ve müşteri devamlılığını artırıcı önlemler alır, - Mal giriş kayıtlarını tutar ve etkiler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Hesap makinesi, yazar kasa, bilgisayar, sevk irsaliyesi ve fatura, ambalaj malzemeleri, ürün kataloğu ve fiyat listesi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Kırtasiye ve kitap satış elemanı olmak isteyenlerin; - İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken, - İkna yeteneğine sahip, - Konuşması düzgün ve anlaşılır, - Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen, - Teknolojik gelişmelere açık, - Grup (ekip) çalışmasına yatkın, - Kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan, - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı, - Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Kırtasiye ve kitap satış elemanları genellikle kırtasiye ve kitap satışı yapan işyerlerinde veya piyasasında çalışırlar. Çalışma ortamı hareketlidir. Görevini genellikle ayakta yürütür. Devamlı insanlarla iletişim içinde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Kırtasiye kitap satış elemanları; kırtasiye satış yapan işyerlerinde veya kendilerine ait işyerinde çalışabilirler. - Teknolojik gelişmelerle birlikte piyasaya, hergün yeni ürünler sunulmaktadır. Bu ürünlerin piyasada yer edinmesi, gerek ürünün kalitesi gerekse bu konu da ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanlarına bağlıdır. - Bu konuda iyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi, diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da kendini hissettirmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Kırtasiye Kitap Satış Elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İşletme, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi dersleri verilmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Kırtasiye Kitap Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. - Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: Pazarlama satış elemanı, Tezgahtar (Perakende satış elemanı).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’ dan az olmamak üzere ücret alınır. - Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. - Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Öğrencilik haklarından yararlanırlar. - Meslek mensupları çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com