Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Modelci (Makine Modelcisi)

TANIM

Model oluşturmak üzere döküm yolu ile elde edilmesi gereken makine parçalarının, kalıplama tekniklerine ve döküm esaslarına uygun olarak ağaç, plastik veya metal malzemelerden benzerlerini yapan kişidir.

GÖREVLER

- Yapılması istenen makine parçasının teknik ve yapısal özelliklerini gösteren resimlerini çizer veya çizilmiş resmi okur, - Modelde kullanılacak malzemenin cinsini ve miktarını saptar, - Teknik resim ölçülerine ve kalıplama tekniğine göre bir veya birkaç parçadan oluşan modeli yapar, - Tamamlanan modelin eğe, freze, torna vb. tesviye aletleriyle düzeltme ve temizleme işlemlerini yapar, - Zımpara, macun, boya ve vernikleme işlemlerini de yaparak modelin dış etkenlere karşı korunmasını gerçekleştirir, - Ölçü aletleriyle iş parçasının istenen niteliklere sahip olup olmadığını kontrol eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Ağaç, demir, çelik, döküm metalleri, plastik türleri, bal mumu, alçı, polyester vb. - Ağaç ve metal işleme alet ve makineleri, - Freze vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Modelci (Makine Modelcisi) olmak isteyenlerin; - Şekiller arasındaki ilişkiyi görebilen, - Bir cismi üç boyutlu olarak göz önünde canlandırabilen, - El ve parmaklarını ustalıkla, göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilen, - Ayrıntıyı algılayabilen, - Dikkatli, sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine modelcileri, atölye ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı genellikle sıcak, gürültülü, tozlu, kuru, kokulu ve havasızdır. İşlemlerini ayakta sürdürürler. Çalışırken çıkan zehirli gaz ve toza maruz kalınabilmektedir. İş tek başına olduğu kadar diğer meslek mensupları ile de işbirliği içerisinde çalışmayı gerektirir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine modelcilerinin iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Günümüzde seri üretimi gereken makine ve otomotiv sanayii için oldukça önemli bir meslektir. Bölüm mezunları; imalat sanayii makine ve otomotiv sanayiine yönelik çalışmalarda bulunan kuruluşların fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler. Meslekte işsiz kalma riski oldukça düşüktür.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Makine Modelciliği mesleğinin eğitimi, Endüstri Meslek Liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde Model bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Endüstri Meslek Lisesinin 1. sınıf sonunda müfredatta belirlenen not ortalamasını tutturan öğrenciler teknik liseye gitme hakkını elde etmiş olmaktadırlar. Mesleki eğitim merkezlerine girebilmek için; En az ilköğretim okul mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Makine Modelciliği eğitimi, mesleki eğitim merkezinde 3 yıl olup, eğitim süresince; genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır. Alınan meslek dersleri ile ilgili işletmlerde uygulama eğitimi alınmaktadır. Modelcilik meslek eğitiminde ilköğretim mezunları için eğitim programı 3 yıl devam etmektedir. Lise ve daha üst düzeyde genel eğitim kurumlarından mezun olanlar için meslek eğitimi 1.5 yıl devam etmektedir. Ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslek liselerinin “Model / Modelcilik” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Makine ve Otomotiv ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Ayrıca endüstri meslek lisesi model/modelcilik bölümü mezunları, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Talaşlı Üretim Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirlae. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesinin alınması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: Makine ressamı, Kalıpçı, Dökümcü, Tesviyeci. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

İşletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30′undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Meslek eğitimlerini tamamlayıp makine modelcisi olarak ilk defa işe başlayanlar asgari ücretin yaklaşık 2 katı ücret almaktadırlar. Meslekte deneyim arttıkça ve işletmenin büyüklüğüne göre ücrette 2-3 kat artış alabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com