Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikeri

TANIM

Motorlu kara taşıtları üzerinde izolasyon ve koruyucu ürün işlemlerini, boya öncesi yüzey hazırlama, bazkat ve sonkat boya işlemlerini, sac aksam ve şasi üzerinde meydana gelen vuruk, çarpma, devrilme sonucu olan hasarları giderme, gövde üzerinde onarım, parça değiştirme ve parçaların birbiri ile uyumuna ilişkin işlemleri yapabilme, şasi örme, iskelet çatma, iskeleti sacla kaplama, aksesuar montajını yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

GÖREVLER

Oto boya karoseri doğrultma teknikerinin görevleri taşıtın durumuna göre değişmektedir. Hasarsız bir taşıtın, yüzey hazırlama ve boyama işlemi yapılırken; hasarlı bir taşıt ise öncelikli olarak karoseri tamiri ve daha sonra yüzey hazırlama ve boya işlemlerine tabi tutulur. Buna göre;

* Doğrultulacak karoserin cinsi ve özelliklerine göre araç, gereç ve malzemeyi belirler,
* Hasarlı taşıtın şasi ve gövde doğrultma, bükme, parça değiştirme, kaynak yapma, puntalama vb.yöntemler kullanarak hasarlı karoseri tamir eder,
* Boyanacak yüzeyin hazır olması için sac zımparası yapar, yüzey astarı ve macunu çeker,
* Kontrol macunu çeker ve son kat astarı zımparalar,
* Boyanmayacak yerleri maskeler,
* Boya kabini ve ekipmanlarını hazırlar, peryodik bakımını yapar,
* Müşterinin isteği doğrultusunda boyayı seçer, hazırlar, renk kontrolü yapar, viskositesini ayarlar,
* Boya tatbik eder,
* Boyayı kurutur, varsa boya hatalarını giderir, pasta-cila gibi son rötuşları yapar, boya koruyucu ürünleri tatbik eder,
* İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından mesleğin gereklerini yerine getirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER


* Boya fırını(kabini),
* Boya karıştırma makinesi,
* Boya tabancası ve yıkama makinesi,
* Çeşitli zımpara, polisaj makine ve ekipmanları,
* Çeşitli çalışma sehpaları,
* Toz, koku emici cihazlar,
* Çeşitli ölçme cihazları,
* Şasi düzeltme tezgahı ve ekipmanları,
* Karoseri doğrultma araç- gereçleri,
* Kaynak makinesi (punta,gazaltı,oksijen,elektrik vb.),
* Çeşitli çektirme ve punta çürütme cihazları.


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Oto boya karoseri doğrultma teknikeri olmak isteyenlerin;

* Fen bilimlerine ilgili,
* Şekil algısı ve tasarlama yeteneği yüksek,
* El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen,
* Güzel sanatlara yatkın,
* El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
* Renk körlüğü olmayan,
* Bedence dayanıklı,
* Ekip çalışmasına yatkın,
* Boya ve metallere karşı alerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Oto boya karoseri doğrultma teknikerinin çalışma ortamı genellikle atölye ve fabrika gibi kapalı mekânlar olmakla beraber, zaman zaman açık havada da çalışabilirler. Çalışma ortamları genellikle gürültülü, kokulu, kirli ve yağlı yerlerdir. Koruyucu güvenlik tedbirlerinin alınmadığı durumlarda (boya yapımı, kaynak yapımı, çeşitli metal ve kimyasal maddelerin veya karışımlarının zımparalanması..vb.) meslek hastalığına yol açabilir. Genellikle ayakta çalışılır. Çalışırken teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Kamu sektöründe, otomotiv fabrikalarında, yetkili otomotiv servis ve bakım işletmelerinde, oto boya ve karoser tamir-bakım ünitelerinde çalışabilecekleri gibi kendi adlarına işyeri de açabilirler. Otomotiv sektörünün hızla geliştiği ve trafiğe çıkan araç sayısının hızla arttığı ülkemizde kalifiye elemanların iş bulma olanakları da artmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, çeşitli Üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların "Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği" bölümünde verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

* Meslek liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC), Endüstriyel Mekanik, Gemi Makineleri, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, İş Makineleri, İş Makineleri Bakım ve Onarım, İş Makineleri Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım, Makine, Metal İşleri, Metalurji, Mikroteknik, Nümerik Kontrollü Makineler (CNC), Tesviye bölümlerinden mezun olanlar “Oto Boya Karoseri ve Doğrultma Teknikerliği” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

* Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.


EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitimin süresi 2 yıldır. Eğitim süresince oto boyacılığı ve karoser doğrultmacılığı alanında nitelikli, gelişmiş ve modern cihazları kullanabilen, kaliteli hizmet sunmayı ilke edinmiş ara eleman yetiştirmek için; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce, Matematik gibi genel kültür derslerinin yanında Teknik Resim, Makine Bilgisi, Kaynak Teknolojisi, Bilgisayar, Fizik, Kimya, Boyama Teknolojisi, Şasi ve Karoseri Doğrultma Tekniği, Temel Elektrik ve Elektronik Bilgisi, Otomotiv Teknolojisi, Oto Boya Sistemleri, Modern Kaynak Teknikleri, Korozyon ve Koruma Teknolojisi, Renk Bilgisi, Makine Elemanları, Servis Yönetimi ve Organizasyonu, Hidrolik ve Pnömatik, Toplam Kalite Yönetimi, İş Güvenliği, Müşteri İlişkileri, Çevre ve İnsan Sağlığı gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Bilinçli ve kaliteli hizmetle araç ömürlerinin süresi uzadığı için ülke ekonomisine, kimyasal maddelerin bilinçli kullanılmasıyla da doğanın korunması ve çevre sağlığına olumlu katkılar yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME Oto boya karoseri doğrultma teknikerleri başarılı olduğu takdirde işyerinin büyüklüğüne göre vardiya amiri, şef, şef yardımcısı vb. düzeyde sorumluluklar alabilirler. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Otomotiv Öğretmenliği lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim ve harç kredisi ile yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Vakıfların, kamu - özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler. Ayrıca eğitim döneminde işletmelerde staj yaparken işletmenin durumuna göre, az da olsa bir gelir olanağı bulunmaktadır. Oto boya karoseri doğrultma teknikerlerinin kazançları çalıştıkları kurumların büyüklüğüne ve alınan sorumluluğun derecesine göre değişiklik göstermektedir. Özel şirketlerde çalışıldığında alınan ücretler asgari ücretten az olmamak üzere anlaşmalara göre belirlenmektedir. Kendi işyerinde çalışanların kazançları sektördeki gelişmelere ve kişinin başarısına bağlıdır.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

* İlgili Eğitim Kurumları,
* Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
* Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com