Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Overlokçu

TANIM

Konfeksiyon ürünlerinin üretiminde, sanayi tipi overlok makinesi ve yardımcı aletler kullanarak parçaları birleştiren, sağlamlaştıran ve kenar kısımlarını temizleyen kişidir.

GÖREVLER

- Overlok makinesinin iş öncesi temizliğini yapar, - Overlok bıçağını takar, - Kumaşa en uygun iğne ve iplik seçimini yapar, - Dikiş ayarını yapar, - Makineyi çalıştırır, - Parçaların doğru şekilde birleştirilmesini sağlar, - Malzemeyi ve yapılan işi belirli aralıklarla kontrol eder, - Çalışma bitiminde makineyi kapatır, - Makinede meydana gelebilecek basit arızaları tamir eder, - Overlok makinesinin bakımını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Overlok makinesi, Oturma sandalyesi, Overlok iğneleri, Overlok iplikleri, İğne vidaları, Yedek bıçaklar, fırça, pens, alyan, tornavida, anahtar ve makine yağı v.s.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Overlokçu olmak isteyenlerin; - Göz, el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, - Ekip içinde çalışmaya yatkın, - Rutin işleri yapmaktan sıkılmayan, - Düzenli çalışma alışkanlıklarına sahip. - Seri, dikkatli ve tedbirli kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Overlokçu genellikle atölyelerde çalışır. Görev oturarak yürütülür. Çalışma ortamı aydınlık olup, gürültülüdür. Kumaş tozları bulunabilir. Çalışırken yöneticilerle ve diğer meslektaşları ile iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Overlokçular, önemli bir istihdam alanı olan konfeksiyon ana meslek dalı içerisinde dar kapsamlı bir meslek olarak görünmekle birlikte, bu meslek sahipleri düz dikiş, ilik düğme makinesi vb. donanımların kullanımını da bilmeleri nedeniyle iş bulma alanları daha geniş olabilmektedir.

Meslekte genellikle eğitim görmüş eleman bulmakta sıkıntı çekilmektedir. Bu nedenle mesleğinde iyi olan overlokçular konfeksiyon üretimi yapan küçük ve büyük işletmelerin üretim birimlerinde kolayca iş bulabilmektedirler.

Kendi işyerlerini de açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleğin eğitimi; Halk Eğitim Merkezlerinde açılan kurslarda, Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Anadolu Teknik Liseleri/Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri ve Çok Programlı Liselerin “Tekstil Konfeksiyon ve Hazır Giyim“ bölümünde ders olarak verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Halk Eğitim Merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en az 15 kişilik gurubun oluşturulması gerekmektedir.

Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak.

Endüstri Meslek ve Kız Meslek Liseleri ile Çok Programlı Liselerin “Tekstil Konfeksiyon ve Hazır giyim alanına” girebilmek için İlköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezlerine başlamak için en az ilköğretim mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş olmak, eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri ile sözleşme imzalamak gerekmektedir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Anadolu Teknik, Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek liseleri, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri ile Çok Programlı Liselerde eğitim süresi 4 yıldır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde; eğitim süresi 3 yıldır. Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kursların süresi değişiklikler göstermektedir.

- Eğitim süresince genel kültür derslerin yanı sıra Elyaf Bilgisi, Makine Bilgisi, Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

- Proje Hazırlama, Bilgisayarda Giysi Tasarımı, Bilgisayarlı Kalıp, Girişimcilik, Stilistik, Tanıtım ve Yönlendirme dersleri alanda ortak görülen derslerdir.

MESLEKTE İLERLEME

Kalfalık belgesi alanların daha sonra usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmeleri mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri de açabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Kız Meslek Lisesine devam eden öğrenciler 4. sınıfta staj yaptıkları işletmelerde asgari ücretin 1/3’ünden az olmamak üzere ücret alırlar. 3308 sayılı “Çıraklık ve Meslek Eğitim Kanunu” gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret verilmektedir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır ve bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Özel bir işyerinde işe başlayan Overlokçu net asgari ücret tutarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre artabilir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları ve işyerleri, - Meslek Eğitim Merkezleri, - Halk Eğitim Merkezleri - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri,


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com