Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Plastik Sanatlar Teknisyeni

TANIM

Bir olay, düşünce veya duyguyu iki veya üç boyutlu olarak tasarlayan ve bunu resim ve heykel gibi sanat alanlarına uyarlayan sanatçılara yardımcı ara elemandır.

GÖREVLER

- Üç boyutlu tüm şekillerin tasarım ve uygulama çalışmalarında bulunur, - Tam oyma, rölyef-kabartma tasarım ve uygulamalarında bulunur, - Çeşitli resim teknikleri ile dekoratif ve özgün resimler yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Tasarım çalışmalarında; teknik resim ve özgün resim gereçleri, mukavva, kağıt çeşitleri, cam ve gereçleri, seramik ve gereçleri, PVC ve gereçleri ile elektrikli el aletleri (matkap, dekopaj, testere, kaynak makinesi) Heykel çalışmalarında; kil ve modelaj kalemleri, seramik çamuru ve alçı kalıpları, taş ve oyma kalemleri, metal ve döküm tekniği gereçleri ve bunların yanı sıra silikon ve kalıp alma gereçleri gibi çeşitli malzemeler. Resim çalışmalarında; desen ve etüt uygulamalarında kurşun kalem, füzen, pastel boya, sulu boya, guaj boya, yağlı boya ve grafik tekniklerde gerekli malzeme ve gereçler kullanılır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Plastik sanatlar teknisyeni olmak isteyenlerin; - El becerisi gelişmiş, - Tasarım yeteneğine sahip, - Şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri görebilen, - Renk algısı gelişmiş, - Gözleri çok iyi görebilen, - Yeniliklere ve farklı kültürlere açık kimseler olmaları gerekmektedir. El ve gözlerdeki özürler mesleğin yürütülmesini engeller.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Plastik sanatlar teknisyeni genellikle büro, atölye vb. kapalı ortamlarda çalışırlar. Birinci derecede malzemelerle ilgili olup, çalışırken meslektaşlarıyla, iç mimarlarla, grafikerlerle, tasarımcılarla, desinatörlerle, dekoratörlerle, seramikçilerle, ressamlarla ve doğrudan kendi müşterileri ile ilişkide bulunurlar ve çalışma gün ve saatleri düzensizdir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Plastik Sanatlar Teknisyeni, seramik atölyelerinde, heykel atölyelerinde, tasarım atölyelerinde, iç mimarlıkla ilgili bürolarda, mobilya tasarım ve imalatı yapan işyerlerinde ve resim atölyeleri gibi işyerlerinde çalışmaktadırlar ve rahatlıkla kendi işyerlerini açabilmektedirler. Bu bölüme alınan öğrenci sayısının az olması da iş bulmayı kolaylaştıran unsurlardan biridir. Bu mesleğin istihdam durumu toplumun refah düzeyi ile yakından ilgilidir ve bu nedenle de fazla öğrenci mezun edildiği taktirde işsizlik başgösterecektir. Şu an için yılda 20 civarında olan öğrenci sayısı ekonomik gelişmelere paralel olarak artırıldığı taktirde istihdam sorunu yaşanmayaktır. Kendini yetiştirmiş, sanatsal yetenek ve yaratıcılık özelliğine sahip meslek mensuları iş piyasasında oldukça iyi bir yer edinmişerdir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Anadolu meslek liselerinin Plastik Sanatlar bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlköğretim okulu mezunu olmak ve Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmak gerekmektedir.


EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitimin süresi 1 yıl hazırlık olmak üzere 4 yıldır. Eğitim Süresince; Temel Sanat Eğitimi, Doğal ve yapay objelerden etüt uygulamaları, Modelden ve insan figürlerinden heykel etüt uygulamaları, desen ve konulu kompozisyonlar, Tam oyma ve kabartma heykel uygulamaları, Modelden ve canlı modelden etüt uygulamaları, Konulu heykel kompozisyonları, anıt proje, Maket ve anıt heykel uygulamaları, bilgisayar ile çeşitli tasarım uygulamaları, seramik süsleme tasarımları, üç boyutlu modül ve kompozisyonu tasarımları ve uygulamaları, oyuncak tasarım ve uygulamaları, asosyatif kompozisyon uygulamaları eğitim sürecinin içeriğini oluşturur. Eğitim süresince öğrencilere Meslek Bilgisi, Genel Sanat Tarihi, Bilgisayarla Tasarım, Çağdaş Sanat ve Sanat Yorumu dersleri ile Atölye dersleri olarak da, Tasarım ve Uygulama, Heykel Sanatı ve Resim verilmektedir. Tüm bunların dışında Türkçe, Din Kültürü, Fizik, Kimya, Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Biyoloji, Sağlık Bilgisi ve felsefe ile seçmeli ders olarak da, İşletme Bilgisi, İş Güvenliği, Girişimcilik, Organizasyon ve İş etüdü, Standardizasyon ve Kalite, İnsan İlişkileri, Bilgisayar ve Kooperatifçilik dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin plastik işleme bölümünden mezun olanlar Boya Teknolojisi, Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Değerlendirme, Fermantasyon, Hasat Sonrası Teknolojisi, Boya ve İzolasyon Uygulama Teknikleri, Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi, Selüloz ve Kağıt Teknolojisi, Kimya, Kimya Teknolojisi, Kozmetik Teknolojisi, Lastik Teknolojisi, Lastik – Plastik, Maden, Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi, Petrol Sondajı ve Üretimi, Plastik Teknolojisi, Rafineri ve Petrokimya, Selüloz ve Kağıtçılık, Tarımsal Laboratuar, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Yağ Endüstrisi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre işletmede beceri eğitimi gören öğrencilere asgari ücretin %30’u oranında bir ücret ödenmektedir. Eğitimini tamamlayarak iş hayatına atılanlardan; ücretli çalışanlar, brüt asgari ücretin 2 katı civarında ücretlerle işe başlarlar ve becerilerine bağlı olarak ücretleri artar. Kendi işini kuranlar ise çok daha fazla kazanmakla birlikte kazançları, yetenek, beceri ve yaratıcılıkları ile bire bir orantılı olduğundan standart bir ücret çizgisi belirtilememektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com