Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Tekstil Kalite Kontrol Teknisyeni

TANIM

Tekstil ürünlerinin üretim safhalarında parçaları tamamlanmış ürünlerin, işlem ve görünüş olarak üretim standartlarına uygunluğunu, sağlamlığını, esnekliğini hatalarını ve renk değişimlerini kontrol eden kişidir.

GÖREVLER

- Tekstil mühendislerinin ve teknikerlerinin denetimleri altında Türk ve dünya standartlarına uygun numuneler üzerinde fiziksel kimyasal test çalışmaları yapar, - Test sonuçlarını ilgili grafiklere işler, değerlendirir ve sonuçları ile ilgili rapor hazırlar, - Üretim işlemlerini izleyip, üretim sırasında meydana gelebilecek hataları saptar ve ilgililere bildirir, - Elyaftan, ipliklerden ve dokunan kumaştan tekniğine uygun örnekler alır, - Üretilmek istenen mamulün gerekirse analiz ve tasarımını yapar, - Yarı mamul ve mamullerin kalite kontrolünü yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme kumaş, boya maddeleri, yardımcı malzemeler, Büküm cihazı, Yabancı madde tayin edici cihaz, - Laboratuar alet ve cihazları (deney tüpü, şişeler vb.), Tekstil ile ilgili örnekler, Kalite kontrol cihaz ve aletleri, Bilgisayar vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Tekstil kalite kontrol teknikeri olmak isteyenlerin; - Matematik, fen derslerine ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, - Şekil ve renk algısı gelişmiş, - Anlama, yorumlama ve anlatabilme yeteneğine sahip, - Tasarıcı ve yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Tekstil kalite kontrol teknikeri, tekstil fabrikalarının herhangi bir bölümünde (iplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon, kalite-kontrol laboratuarı) görev yapabilir. Çalışma ortamı gürültülü olup, havada lif tozları, kimyasal madde buharları bulunabilir. Çalışırken tekstil, makine, kimya, endüstri mühendisleri, işçiler ve yöneticilerle iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan ülkemizin gelişmiş bir sanayi dalı olan tekstil sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir.

Kaliteli üretim etkin bir kontrol mekanizması gerektirir. Bu nedenle, tekstil kalite kontrol teknisyenlerine talep artacaktır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Tekstil kalite kontrol teknisyenliği eğitimi; Anadolu kız teknik/Anadolu kız meslek/kız meslek liselerinin, tekstil alanı kalite kontrol dalında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Anadolu meslek liselerine girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ayrıca, Anadolu meslek liselerinin 1. sınıfını doğrudan geçen ve ilgili bazı derslerden gerekli başarı ortalamasını tutturan öğrenciler isterlerse Anadolu Teknik Lisesinin “Tekstil Kalite Kontrol Teknisyenliği”ne devam edebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Anadolu Meslek Liselerinde eğitim süresi bir yılı yabancı dil hazırlık olmak üzere 4 yıldır. - Anadolu Teknik Liselerinde eğitim süresi 5 yıldır. 1 yılı yabancı dil hazırlık sınıfıdır. Eğitim okulda genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınır. İşletmelerde ve atölyelerde uygulama yapılır. - 2. ve 3. sınıflardaki yaz tatillerinde staj zorunluluğu vardır. Staj fabrikalarda büyük atölyelerde ve kamu kuruluşlarının elektronikle ilgili bölümlerinde yapılır.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin tekstil alanı kalite kontrol dalından mezun olanlar; istedikleri taktirde, Halı ve kilim, Halıcılık, Tekstil, Pamuk pazarlama ve iplikcilik ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları Tekstil öğretmenliği, Tekstil dokuma ve örgü öğretmenliği lisans programlarını - tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. İstihdam edildikleri işyerlerinde başarılı olanlar kısım şefi, müdür yardımcısı ve müdür düzeyine kadar ilerleyebilirler.

BENZER MESLEKLER: Tekstil teknisyeni, Kimya teknikeri, Tekstil tasarımcısı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler için 3308 sayılı yasa gereğince haftanın 2 günü okulda 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar. Sigorta ve sosyal haklar işveren tarafından sağlanır. Bu eğitim sırasında asgari ücretin % 30’undan aşağı olmamak üzere ücret alırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com