Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Tıbbi Laboratuar Teknikeri

TANIM

Sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan kişidir.

GÖREVLER

- Laboratuardaki test cihazları ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapar, - Deneyler, analizler ve testlerde kullanılacak numune ve örnekleri hazırlar, - Tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin test edilebilmesi için gerekli kimyasal sıvıları ve karışımları ve fiziksel şartları hazırlar, - Laboratuar araç - gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar, - Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder, takip işlemlerini yapar, - Laboratuar araç - gereçlerini temizler, dezenfekte eder, bakımını yapar, - Laboratuar uzmanlarının ve tıp adamlarının araştırma çalışmalarına yardımcı olur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Cam ve porselen malzemeler (deney tüpü, pipet, buret, desikatör, huni, mezur, erlent, balon, joje, baget), - Cihazlar (mikroskop, santrifüj, yarı otomatize sistemler ve otoanalizörler, elektronik terazi, kan sayım cihazı), - Kimyasal maddeler (bakır sülfat, çinko sülfat vb.), - Bilgisayar vb..

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - Rutin işler yapmaktan sıkılmayan, - Sorumluluk sahibi, - Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Tıbbi laboratuar teknikeri sağlık kuruluşlarının laboratuarlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve ilaç kokuludur (kimyevi madde ve ilaç). Görevini genellikle oturarak yapar. Tıbbi laboratuar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb.) ve aletlerle ilgilidir, ancak hasta ve hasta sahipleri ile de iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Tıbbi laboratuar teknikerleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, hıfzısıhha enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde çalışabilirler.

Tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokullarının “Tıbbi Laboratuar” bölümü ile meslek yüksekokullarının “Laboratuar” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Meslek Liselerinin “Tıbbi Laboratuar” ve “Laboratuar” ön lisans programlarından birine sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olanlar bu ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar ise Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli Sayısal (SAY-1) puanı almaları koşuluyla sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebilmektedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

Öğrenciler eğitimin 1. Yılında; Fizik, Anatomi, Tıbbi Biyoloji Genetik, Psikoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Sağlık Mesleğinin Esasları ve Deontoloji, Fizyoloji, Biyoistatistik,, Genel Biyokimya, Kimya, Genel Mikro-Parazit, Farmakoloji, Parenteral Tedavi Uygulamaları, Patoloji

2 Yılında; Özel Mikrobiyoloji, Özel Biyokimya, Bilgisayar Bilgisi, Arşiv, Halkla İlişkiler, İlkyardım, Odiyometri Nörofizyoloji Laboratuarları ve Uygulanan Yöntemler, Deney Hayvanları ve Bakımı, Elektrikli ve Elektronik Cihazların Bakımı ve Tekniği, Klinik Mikrobiyoloji, Klinik Biyokimya gibi mesleki dersler ile Yabancı Dil, Türk Dili ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi gibi genel kültür derslerini alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Tıbbi Laboratuar Teknikerleri çalıştığı sağlık kuruluşunda laboratuar sorumlusu olarak çalışabilirler. Belli bir bölümde uzmanlaşmaya gidebilirler.

“Tıbbi Laboratuar” ve “Laboratuar” ön lisans programlarından birini başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde ÖSYM’nin “Tıbbi Laboratuar” ve “Laboratuar” ön lisans mezunları için belirlediği lisans programlarından birine yerleştirilebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler.

Tıbbi Laboratuar teknikerleri özel sektörde işe başlamaları durumunda yetenekleri, deneyimleri ve sektörün kuralları çerçevesinde ücret alırlar. Bu ücret en fazla asgari ücretin 3-4 katı oranındadır.

Kamu sektöründe istihdam edilenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

ben ea mezunuyum ama yeterli derece puan alamadım. bende Tıbbi Laboratuar yazmayı dusunuyorum ama, olur mu kii yazabılırmıyım ? ortak alan mıı ? tercih kılavuzunda genelde diploma notu ile alınıyor benim de bazı yerleri tutuyor. tutan yerleri yazabilir miyim. once meslek lisesi alınıyor sansım olur mu ? 2 senelık yazmayı dusuyorum .

ilk önce diyeceğim bu bölüme sayısaldan alınıyor diye biliyorum diploma notu ile meslek liselileri alıyorlar senin için cok bilinen daha gelişmişşehirlere yerleşmek gercekten cok zor ama yazarsan sansını denemiş olursun sadece bana göre sen boşa girme 2 yıllığa sadece zaman kaybı ve boşa masraf eğer ki zamanın varsa bi kere daha hazırlan

ben düz lise mezunuyum ancak tıbbi labaratuar bölümünü secmek istiyorum say-1 puanım 0,3 lü 246 sizce yerlesme olasılıgım nedir

ben tıbbı lab. veya patoloji lab. tercih etmeyi düşünüyorum say-1 den 270 aldım ama kontenjanlar çok az ,okumuşken iyi bir üniversite olsun istiyorum ama oralar hep dolar bize yer kalmaz die düşünüyorum

bende yazmk sıtıyorum ama bıtınce nolcak nasıl bıyere gırermıyım bılemıyorum bıde bu bolumden bıyolojıye geciş var dıye duydum varmı oyle bısey yardım edrsenız sevınırm.

eğer sen meslek mezunu değilsen senin öss puanlarının 0.3le çarpılmş hali gelecek bu bütün iki yıllıklarda böyle çok saçma bişey ama sistem işte

ben düz lise mezunuyum yeteri kadar puan alamadım ama say-1 puanım 0.3 ile çarpıldığı zamn 201 gibi ben tercihimi yaptım acaba yerleşebilrmiyim

ben 2006 yılı sağlık meslek lisesi acil tıp teknisyeni bölümü mezunuyum şu anda 2008 öss puanım 144.90 onun için şimdi 2006 da bana sınavsız geçiş hakkı geldi ama ben gitmedim kayıtta olmadım onun için bu yıl gidebilirmiyim sınavsız geciş hakkım var mı şu anda hala ne olur cevap bekliyorum yazarsanız sevinirim şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

slm arkadaşlar..ben de bu yıl başkent üniversitesi patoloji laboratuvar bölümüne yerleştrldm..şükürler olsun ki bölümüm çok güzel..hem birilerine faydalı oluyorsunuz hem de cebiniz parayla doluyor..ii araştırın..hepinize saygılar...

sağlık meslek lisesi öğrencisiyim.inanamayacaksınız ama doktor olmak istiyorum.3.snıfta dershaneye başladım.niye ne saçma diyceksiniz.ama benim bildiğm tek şey elimden geleni yapacağımdır.gerisini rabbime bırakıyorum.burdan başkanımıza sesleniyorum.bizden ne istiyorsunuz.neden önümüzü kapatıyorsunuz.böyle yaparak elinize ne geçecek.hem ülkemizde doktor açığı var diyorsunuz hem de doktor olmanın önüne set koyuyorsunuz.BIRAKIN ŞU SİYASETİ BİRAZ GENÇLERİN SORUNLARIYLA UĞRAŞIN.EMİNİM Kİ O ZAMN TÜRKİYE KURTULACAK YÜKSELECEK....

bende bi soru sormak istiyorum ben sağlık meslek lisesi tıbbi sekreterlik bölümü okuyorum 3. snf öğrencisiyim internette alanımız sözel 1 olarak geçio ama okul sayısal 1 diyo hangisi doğru nolur cvp bekliorum

keşke okularda başörtüye tesettre karıışılmasa. neden bu çirkin davrnşlar var. neden okumak isteyenlere bu özgrlük yok. insanlğa faydası olacağını düşünenler neden dini inançları ile yaşayamıyor.
ben de çok üzülüyorm bu konuya.
İnşallah Rabbim kolaylık gösterir.
zorunlu kılıyorlar herşeyi.başlarını açtırıyorlar ellerine ne geçiyor. niye günaha davet var bilemiyorum?

arkadaaşlar 4 yıl boyunca sıkı bir sağlık eğitimi ve aynı zamnda beceri eğitimi yani staj görüyoruz ama üniversitede tıp için lise mezunu alınırken sağlık mezunlarının önü kesiliyor eminim tıp hakkı verilse bize tıp cerez gelicek böyle bir sistem nerde var allah askına tamam meslek liselerinin yüzde 8 ini oluşturan imam hatipler yüzünden de biz sağlıkçılar da engelleniyor bu adaletsizliğe biri dur desin artık bu kadar sağlık okumuş istekli insanlar tıp okumayı beklerken önün kesilmesi ülke geleceği için tam bir dehşet bence . . . inşalah mesaj yerini bulmuştur... bitsin artık şu katsayı

Arkadaşlar ben sağlık meslek lisesine gidiyorum yatay geçişimiz var ama ben ANKARAYI istiyorum acaba laboratuvar bölümünün diploma notu kaçtır bilen varsa bilgilendire bilir acaba..

ben de üniv öğrencisiyim derslere girişte türban kullanamıyorum. inşaallah bizden sonrakiler içinde bu böyle olmaz


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com