Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Motivasyon nasıl sağlanır?...

Sürekli motivasyon sağlamak zorlu bir iştir. İnsan doğası gereği sürekli negatif düşünmeye, gelecek hakkında endişelenmeye programlanmıştır. Herkes sıkıntı ve depresyonla karşı karşıya kalabilir. Burada ayırıcı unsur ne olursa olsun yolumuza devam edebilme becerisidir.

Motivasyon eksikliğinin bilinen kolay bir çözümü yoktur. Üstesinden geldikten sonra bile, tekrar kısa süre içinde aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Burada önemli olan düşüncelerinizi anlamak ve duygularınızı nasıl yönlendirdiğini çözebilmek. Böylece negatif olanları elemeyi ve motive edenleri geliştirmeyi öğreneceksiniz, yaptığınız işe odaklanacak, çöküntüye uğrayacağınızı anladığınızda hemen müdahale ederek işlerin daha kötüye gitmesini engelleyeceksiniz.

Motivasyonumuzu Kaybetmemizin Sebepleri

Temelde motivasyonumuzu kaybetmemizin 3 nedeni vardır.

1. Kendine güven eksikliği
Eğer başaracağınıza inanmıyorsanız, denemenizin amacı nedir?

2. Odaklanma eksikliği
Eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız, gerçekten bişey istiyormusunuz?

3. Planlama eksikliği
Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, bunun için nasıl motive olacaksınız?

Kendimize Olan Güvenimizi Nasıl Arttırabiliriz

Motivasyonu öldüren ilk etken güven eksikliğidir. Bu bana genel olarak yapacağım şeye çok odaklanıp, daha önce yapabildiklerimi unuttuğum zaman ortaya çıkıyor. Sadece yapmak istediklerinize odaklanınca, beyin sürekli neden hala yapamadığınıza ilişkin fikirler üretir. Bu negatif düşüncelere sebep olur. Geçmişteki hatalar, sıkıntılar, kişisel zayıflıklar aklınızı doldurur. Rakiplerinizi kıskanmaya başlarsınız, neden başarılı olamadığınızı kafanıza takarsınız. Bu gibi durumlarda kötü bir izlenime kapılırsınız, diğerleri hakkında kötü düşünürsünüz ve kendinize olan güveninizi kaybedersiniz.

Her gün sahip olduğunuz onca şey için ne kadar minnet duygusu beslediğinizi düşünmek için kısa bir zaman ayırın. Eski çalışmalarınızı, ilişkilerinizi, eşsiz özelliklerinizi düşünün ve kendinizi etkileyin. Bunun başarıya giden adımda ne kadar işinize yarayacağını göreceksiniz. (Bknz. Kendinize Güvenmenizi Sağlamak İçin 10 Adım). Zaten bildiğiniz şeyleri tekrar etmek size biraz saçma gelebilir, fakat kafanızı rahatlatıyorsa işe yarıyor demektir. Beynin inanmak istedikleriyle gerçekler arasında sürekli bir çakışma olacaktır, bunu çözmek için bugün harekete geçmelisiniz.

Somut Bir Odak Belirleme

Motivasyonu öldüren ikinci etken odak eksikliğidir. Ne sıklıkla asıl amacınız yerine, istemediğiniz şeylere odaklanıyorsunuz? Biz genel olarak korkuyu düşünüyoruz. Fakir olmaktan korkuyoruz, insanların saygı duymayacağından korkuyoruz, yanlız kalacağımızdan korkuyoruz. Bu tip düşüncedeki yanlışlık, korku tek başına işe yarayan bir düşünce değildir. Korkuları asıl amacımıza ulaşmak için motivasyon arttırıcı bir şekilde kullanmalıyız.

Eğer bahsettiğimiz bu tip bir korku ile karşılaşırsanız, ilk yapacağınız hedefinize ulaşmanız için gereken enerjiyi hissetmektir. Bir hedef belirleyerek, siz otomatik olarak kafanızda yapacaklarınızı tasarlamış olursunuz. Eğer parasız kalmaktan korkuyorsanız, gelirinizi yükseltecek bir plan yapın. Bu sizin okula geri dönmenize, işinizi değiştirmenize veya gelir getiren bir internet sitesi açmanıza sebep olabilir. Önemli olan ilerleme yönünde atılacak emin adımlardır.

Aklınızı bir korkuya yönlendirmektense, pozitif bir hedefe yönlendirmek beyninizi çalışmaya sevk eder. Doğru sonuca ulaşmak için yapılması gerekenleri hesaplar. Gelecek hakkında endişelenmektense, onu geliştirmek için bir adım atmalısınız. Bu sizin motive olmanız için önemli bir adımdır. Eğer ne istediğinizi bilirseniz, ancak o zaman onun için motive olabilirsiniz.

Planlama

Motivasyon çalışmasında son adım planlamadır. Odaklanma bir hedef belirlemekse, planlama bu hedefe günden güne çalışarak ulaşmak demektir. Planlama eksikliği motivasyonu öldürür, çünkü bir sonraki hamlenizde ne yapacağınızı bilmemek sizi her an sıkıntıya sokabilir.

Anahtar sizi başarıya ulaştıracak aktiviteleri sıralamaktır. Her hedef için ödenmesi gereken bedeller olduğu açıktır, bu bedeli en aza indirmek en uygun yoldan yaparak mümkün olur. Yapmanız gereken tüm işleri sıraya dizin, bu sıra işlerin size getireceği faydaya göre olmalı. Daha sonra bunları bir zaman çizelgesine dökün, böylece ne zaman büyük dönüşümler, ne zaman hafif işler yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin bu sitedeki gibi yazılar yazmak için bir blog sitesi açacak bir insan (Bknz. Blog Yazarak Nasıl Para Kazanırım), aşağıdaki gibi basit bir listeyle başlayabilir.

1. İçerik yaz

2. Benzer konuları araştır

3. Diğer yazarlarla bağlantı kur

4. Dizayn ve yerleştirmeye önem ver

5. Diğer benzer blogları takip et

En önemli maddeleri sürekli güncel tutmak, enerjinizi verimli kullanmanızı sağlar. İyi bir hatırlatıcı olmadan, tüm gününüzü boş harcamak olasıdır. Diğer blogları okurken, başka sitelere de girerek saatlerin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Emaillerinizi kontrol ederken yeni bir oyun keşfedip tüm gün ona takılabilirsiniz. Tüm bunlardan kaçınmak için yazdığınız maddeleri sürekli size hatırlatacak bir yöntem bulmalısınız.

Ben motivasyonumu kaybetmeye başladığımda hemen iki aktivite yapmak için plan yaparım. Bunlardan birincisini kolay ve kısa vadeli, diğerini daha zor ve uzun vadeli olarak seçerim. Kolay olanını hemen yapıp pozitif yönde elde ettiğim başarının devamı olarak diğer maddeyide yerine getirmek için çalışmaya başlarım. İnsanlar her zaman en ağır işlere başlamak için hazır olmayabilir. Bunu kendinize göre küçük adımlar şeklinde planlarsanız işlerin ne kadar kolaylaşacağını göreceksiniz.

Kötü şans, bitkinlik ve hatalar kaçınılmaz olarak sürekli karşımıza çıkarlar. Eğer kendi disiplininizi oluşturmazsanız bu küçük dalgalanmalar büyür ve asla alt edemeyeceğinizi düşünmeye başalrsınız. Bu 3 motivasyon öldürücü davranıştan kendinizi koruyabilirseniz, motivasyonunuzu sağlıklı bir şekilde koruyabilirsiniz.

Umarım bnde bi etkisi olur. Aradığım tek şey gerçek bir hedef. Uğruna fedakarlık yapmak isteyebileceğim birşey.. yinede tşk.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com