Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Çevre Sağlığı Teknisyeni

TANIM

İnsan sağlığına zarar veren çevresel olumsuzlukları yok etmek için, çevre şartlarını düzeltme ve iyileştirme tedbirlerini uygulayan, gıda, su, hava ve binaları sağlık açısından denetleyen kişidir.

GÖREVLER

- Sulardan örnek alarak tahlile gönderir, suların dezenfeksiyonunu sağlar, - Kaynak, memba ve kuyu sularının kirlenme odaklarını belirler ve iyileştirmek için girişimlerde bulunur, - Yeraltı ve yerüstü içme ve kullanma sularını saptar, - Gıda maddelerinden örnek alır, muayenelerini yapar veya yaptırır, - Su dezenfektasyonu yapar, dezenfekte edilen sularda, serbest klor tespiti yapar, - Toprağın sızdırma derecesinin saptanması için “Toprak Sızdırma Testi” yapar, - Esnaf denetimleri yapar, bu konuda ya da çevre sağlığı konularında düzenlenecek formları işler ve kayıtları tutar, - Bulaşıcı hastalıkların ortadan kaldırılmasında etken olan çevresel faktörleri araştırır ve iyileştirici çalışmaları yapar, - Hava kirliliği ölçümü yapar, - Endüstride zararlı atık maddelerin kontrolünü yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Hava kirliliği ölçüm cihazları, - Gürültü ölçüm cihazları, - Klor ölçüm cihazları, - Sıcak sisleme araç sistemi, - Soğuk sisleme araç sistemi, - El ile sisleme araç sistemi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Çevre sağlığı teknisyeni olmak isteyenlerin; - Çevre sorunlarına duyarlı, - Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - Normal bir genel yetenek düzeyine sahip, - Dikkatli ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çevre sağlığı teknisyeni, gerektiğinde büro, ev ve laboratuar gibi kapalı ortamlarda, gerektiğinde ölçüm ve denetleme için açık alanlarda, bazen oturarak, bazen de ayakta çalışır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Sağlık müdürlükleri, sağlık ocakları, sağlık grup başkanlıkları, hükümet tabiplikleri, belediyeler, hıfzısıhha müdürlükleri, halk sağlığı laboratuarları, gıda imal eden her türlü kurum ve kuruluşlar (Et-Balık Kurumu ve Kombinaları, süt ve süt mamulleri imal eden kurumlar), memba suyu ve şişeleme tesisleri ile hava meydanları ve liman sağlığı dairelerinde çevre sağlığı teknisyenleri çalışmaktadırlar. Mezuniyetten sonra “Çevre Sağlığı Teknisyeni” unvanı ile Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmeti veren kuruluşlara atamaları devletçe yapılır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık meslek liselerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık meslek liselerine girebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Eğitim kurumuna kayıt diploma notu başarısı dikkate alınarak yapılmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ve öğretim sırasında, Genel kültür dersleri ve meslek dersleri verilmektedir. Eğitim öğretim boyunca, sulardan örnek alma, kaynak, memba ve kuyu sularının kirlenme odaklarını belirleyici araştırmalar ve ıslah çalışmaları yapma, gıda maddelerinden örnek alma vb. çalışmalar yapılır ve mesleki beceriler kazandırılır.

MESLEKTE İLERLEME

Mesleki eğitim bittikten sonra, “Çevre Sağlığı Teknisyeni” unvanı ile atamaları yapılır. Ancak, kuruluşlarına göre hizmet-içi eğitim programları ile mesleki bilgileri geliştirilebilir. Çalışılan kurum ve kuruluşlarda hizmet sürelerine ve gösterecekleri performansa göre bölüm şefi olma olanağı vardır. Sağlık meslek liselerinin “Çevre Sağlığı” ile “Çevre Sağlığı Teknisyenliği” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, meslek yüksekokullarının Çevre, Çevre kirlenmesi ve kontrolü, çevre koruma,hidroterapi, saglık kurumları işletmeciliği proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ayrıca sağlık meslek liselerinin bu bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına katılıp başarılı olmaları ve “Sağlık Memurluğu”, “Sağlık İdaresi” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. BENZER MESLEKLER: Çevre Mühendisi, Çevre Sağlığı Teknikeri, Gıda Teknisyeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrencilerin, her türlü giyecek, yiyecek gibi zorunlu ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Ayrıca, belli miktarda aylık harçlık ödenir. Çevre sağlığı teknisyenlerinin atamaları devlet tarafından yapıldığından 12. derecenin 3. kademesinden göreve başlarlar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ücret alırlar. Belediyeler, memba suları işletmeleri gibi çalışılan yerin özelliğine göre ücrette farklılıklar olabilir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

arkadaşlar aman haa aman bu bölüme geçmeyi düşünmeyin beş para etmez bendeniz çevre sağlık teknisyeni bölümünden mezun biriyim 2003 yılında mezun oldum halada boş boş geziyorum

bana lütfen yardımcı olun ben oks sınavına girdim ve yapmış olduğum tercih sıralamasında 17. sıraya edirne uzunköprü hüseyin çorum sağlık meslek lisesinin çevre sağlığı teknisyenliği bölümünü yazdım o rası tuttu ve gitmekle gitmemek arasında kaldım aslında kesin olarak gitmeyi düşünüyodun fakat çavre sağlığı teknisynliği hakkında olumsuz şeyler duyunca kafam karıştı lütfen yardımcı olun olumlu olumsuz bütün fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim

sakın AMAN DİYİM KİMSE BU HATAYI YAPMASIN BEN YANDIM SİZ YANMAYIN BEN İLK MEZUNLARDANIM HALA İŞSİZİM TÜRKİYE BÖYLE BİR MESLEK OLDUĞUNU UNUTMUŞ OLSA GEREK ÇÜNKÜ ATAMAMIZ YOK KPSSDEN 90 PUAN ÇEKSEN BİLE.......

ben daha mezun olmadım hala eğitim görüyorum.yorumlarınızı okudum.ama çok üzüldüm.bu kadar kötü yorum yapılmazki canıım.bence bölümümüz çok güzel iş alanımız kısıtlı olsada okumak isteyene mani olmayın.bizim değerimizi anlayacaklar çıkacaktır elbette.sabırsızlıkla bekliycez.

SAKIN BU HATAYA DÜŞMEYİN BAŞKA BİŞİ DEMİYOM MEZUNLARIN ÇOĞU BOŞTA DEVLET BİZİMLE DALGA GEÇİYO RESMEN

ya ben lise 3 çevre sağlığı teknisyenliğini okuyorum sizin yorumlarınızı okudum korktum ya bu ne bence önümüz çok açık ben öle düşünüyorum açıkçası :D

çok güzel yazmşsınız tebrik ediyom.başka bişey demiyorum.........

ben lise 3. sınıftayım bırakın iş imkanını staj yapacak yer bile bulamıyoruz.cevre sağlığı cok iyi bi bölüm ama bize ileride bir iş kazandırmayacağından ben size cok heveslenmeyin diyorum.resmi kurumlara bile staja almıyorlar.özelde hiç iş bulamayız gbi geliyor bana.

Edirne Uzunköprü'de ikamet etmekte olup bahsettiğin o güzel okula birincilikle girdim.(bitirirken aynı başarıyı gösteremedim maalesef :) 2002 yılında mezun olduktan sonra bütün kpss sınavlarına girdim ama her atamada 50-70 arası çevre sağlık teknisyeni atandığı için haaala biryere yerleşemedim FAKAT diplomamı 2 fırına kiraladım sorumlu yönetici olarak para alıyorum :) Yerinde olsam LABORANTLIK ya da ATT falan yazardım...Edirne Süper Uzunköprü İdare eder okul mu... hüseyin çorum sağlık meslek lisesi'ne laf yok o bi tane :))

ÇOK BEKLİCEN DESENE KARAMSARLIK FİLAN DİİL BU
ÖNÜ KAPALI OKULU 1.LİKLE BİTİRDİM GAZİDE 2 YIL TEKNİKERLİĞİNİ OKUDUM AMA BOŞŞŞŞŞŞŞŞŞ

ben 3 sınıftayım ama arkadaşların dediği stj yapabilmek için bile bir sürü sorun çıktı kaldıki atama boşuna okuyoz gibi görünüyoz ama

arkadaşlar öncelikle mrb bende sağlık meslek lisesinde 3. sınıfı okuyorum suan bölümümde çevre sağlık teknisyenligi suan da da staj görüyorum . bütün yorumları okudum . evet atamalar olmuyor iş imkanı kısıtlı olabiilir ama yinee ümidimizi kaybetmemeliyiz diye düşnüyorum ben. elbette bu konuyu düşünen birsi cıkacaktır. yni ben öyle düşünüyorum .. sizde iyi düşününn...ama yeni liseye gitmek isteyen kardeşlerim için söylüyorum yinede bu bölümüm secmemeyee gayret etsinler...sesimizi birilerininn duyması içinn dahaa cok yazılarr yazalımmm ..herkese iyi günler.görüşmek üzere

Ben ilk çst mezunlarındanım.Bir de yetmiyormuş gibi Teknikerligini okudum.Ama atamam olmadı.İşin acı veren tarafı ben bu okula bilgisayar bölümünü bırakarak girdim.Önceden saglık meslek lisesi kısa yoldan memur olma Okuluydu.Ailem o hevese kapılarak beni sınavla kazandıgım bilgisayar bölümünden aldı,bu lanet okula verdi.Girecek olanlara söylüyorum;sakın hata yapmayın bu bölümü seçerek...Yoksa benim gibi hayatınız boyunca pişmanlıkla yaşarsınız...Bu bölümü okuyacagınıza düz lise yada ticaret falan okuyun bundAN İYİ.Başımızdaki büyüklerin de bizim varlığımızdan haberleri yok.Madem atama yapmıcaksınız neden açtınız bu bölümü.Millet bedava okumuyor.İşin maddi yönünü de düşünseler...Ama onlar kim biz gibileri düşünmek kim?

arkadaşlar evt bu bölümden hıç bir şey olmaz ben 9 yıl oldu mezun olalı ve hala beklıyorum her sene bir umutla bekledımız atamalarda en fazla 5 kişi alıyolar oda 90 95 alman lazım üniverstede bile bize ait bir bölüm yok hayallerımı yıkan bu bölüme kimse girmesin ben ilk mezunun ailem bilincsizlik bilgüsizlık yuzunde buraya verdı hocalarımız bıle hemen atamanız cıkacak türkiyede ilk mezunsunuz dıyerek umutlar dolu bitirdik ama ole olmadıbakanlık bize üvey evlatlık yapıyo sankı bız sağlık bakanlığının mezunları değiliz bu bölümü acıp yeni iş imkanı diye oy alan siyasetçilere hakkımı helal etmıyorum arkadaşlar bulundunuz sağlık sendıkalarına sağlık bakanliğina cumhurbaşkanımızı meil sayfalarında meiller yağdıralım ben devamlı yapıyorum ama az kişilen olmuyo sızıde beklıyorum hakkımızı arayalım onca senemızın hesapını soralım memurlar nette buluşalım herkes yaptıklarını paylaşsın bir ses olalım toplanalım

tavsiye olarak kesınlıkle okunmaması gereken bir okul okuldiyorum ama okulbile sayılmaz


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com