Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Konsantrasyon ve Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

ÖSS, OKS, SBS ’ye sayılı günler kala heyecan artıyor. Bilgi eksikliğinin dışında sizi başarısızlığa götürecek en büyük problem olarak görülen dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliği nasıl aşılır?

“Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor”
“ O soru da yanlış yapılır mıydı? ”
“ Çok fazla işlem hatası yapıyorum.”
“ Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları v.s dikkatimi dağıtıyor.”
“ Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum”
“ Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor.”

Sınavlara sayılı günler kala adayların heyecanı arttıkça, sınav anına ilişkin düşünceleri de yoğunlaşır. ‘Acaba daha önce yaptığım hataları tekrarlayacak mıyım?’, ‘Ya soru çözerken, dikkatim dağılırsa?’, ‘Soruyu yanlış okursam?’ gibi düşünceler ister istemez pek çok adayın aklından geçer. Sınavlara hazırlık sürecinde ‘dikkat ve konsantrasyon’ terimleri adaylar tarafından oldukça sık kullanılır. Öyle ki, sınav anında pek çok durumun tarifi adaylar için, ‘Dikkatim dağıldı.’ cümlesiyle yapılabilir.

Zira öğrencilerin deneme sınavlarından sonra yaptıkları değerlendirmelerde en çok duyduğumuz cümleler: “Dikkatsizlikten soru kaçırıyorum. Basit hatalar yapıyorum,nasıl göremedim?” Soru çözerken dikkatimizi toparlamak bizler için sınavda daha fazla puan demektir. İşte öğrencilerin kendi cümlelerinden ‘dikkatsizlik’ ve ‘konsantre olamama’ haline ilişkin anektodlar:


“Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor”
Bunun nedeni üç saat oturma becerisi konusunda sıkıntı yaşanmasıdır. Çünkü biz bu hazırlık sürecine gelene kadar hiç belli bir amaç için üç saat oturmak zorunda kalmamıştık. Deneme sınavlarını bu yönde birer prova olarak kabul etmek, sınavda üç saati daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden bedenizi 3 saat boyunca beyninizi zinde tutmaya alıştırmalısınız bunun en iyi yöntemi gerçek sınava giriyor gibi kendinizi bol bol deneme yapmaktır. Deneme esnasında sizi rahatlatacak egzersizlerde bu sorunu aşabilrsiniz. Sınav esnasında daima soruya doğru eğilmek ve sabit biçimde kalmak o ortamda ki oksijeni tüketecektir ve artan karbondioksit uykunuzu getirip konsantrasyonunuzun azalmasına neden olacaktır. Bu yüzden her 10 -15 soruda bedeniniz dikleştirin ve eğildiğiniz ortamın havanlasını sağlayın.


“ O soru da yanlış yapılır mıydı? ”
Sınav anında yanlış yaptığınız ve nedenini dikkatsizliğe bağladığınız soruların genelde çok emin olduğunuz, kontrol aşamasında tekrar bakma ihtiyacı duymadığınız sorular olduğunun farkında mısınız? Kimi zaman bir konu yada soruyla ilgili bilgilerimizden eminsek,“Nasıl olsa biliyorum.” rahatlığı dikkatsizliğe neden olabiliyor. O yüzden en basit soruları bile konsantrasyonunuzu bozmadan yapınız soruları küçümsemeyiniz çünkü her sorunun puan olarak gerisi aynıdır Basit diyerek alelacele geçtiğiniz bir soru sizin hayatınızı değiştirebilir.


“ Çok fazla işlem hatası yapıyorum.”
İşlem hataları, daha çok süreyi iyi kullanmak için hızlı soru çözmeye çalıştığınızda ortaya çıkar. O halde, iyi bir sınav stratejisi bu konuda yaşadığınız sıkıntıyı gidermenize yardımcı olacaktır. Zamanı iyi kullanabilmek için soruları birbirinden bağımsız düşünmek ve kendinize özgü sınav yöntemini deneme sınavlarında oluşturmak işe yarayabilir. Ayrıca kafadan işlem yapmak yerine, mümkün olduğunda yazarak soru çözmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.


“ Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları v.s dikkatimi dağıtıyor.”
Sınav anında sorumlu olduğunuz sadece kendi kitapçığınızdır. Yanınızdakinin yada önünüzdekinin hangi sayfada ve soruda olduğuna gözünüz kayabilir; ancak onların ilerde olması bütün soruları yaptığı yada sizden ilerde olduğu anlamına gelmez. Öyle olsa bile diğer adayın daha ilerde olmasının nedeninin, etrafıyla ilgilenmemesi olduğunu düşündünüz mü? Dolayısıyla sınavda kontrol edemediğiniz faktörlere dikkatinizi gene siz yöneltmiş oluyorsunuz. Bunu isterseniz mutlaka önlersiniz. Ayrıca her zaman kendinizi deneme yaptığınız ortamın aynı olmamasına dikkat ediniz alıştığınız bir ortamla farklı bir ortam sizin başarınızı değiştirmemelidir.

“ Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum”
Soruları birbirinden bağımsız düşünme becerisi sınavda başarılı olmak için ön koşullardan biridir. Eğer, evde çözdüğünüz testler sırasında bu beceriyi kazanabilirseniz, sınavda da uygulayabilirsiniz. Eğer evde bir soru üzerine 5-10 dk. uğraşıyorsanız bu beceriyi sınava uyarlamanız mümkün olmayacaktır. Bazı sorulara çok zaman harcayabilirsiniz, ancak süre sınırlaması olduğunda daha sonraki soruların sizi beklediğini unutmayınız. Eğer soruyu çok zaman harcayarak çözebiliyorsanız, temel bilgilerinizde eksiklik olabilir. Konuları ve soru ile ilgili düşünme biçiminizi yeniden gözden geçirin.


“ Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor.”
Tıpkı dışarıdan gelen seslerin bizi rahatsız ettiği gibi içseslerimiz de dikkatimizin dağılmasına neden olabiliyor. İki üç soru yapamadığınızda iç sesiniz “ bak şimdi yapamadım, gerçek sınavda yapamazsam istediğim bölüme yerleşemem, istediğim bölüme yerleşemezsem……..” şeklinde konuşup moralinizi bozabilir. Sınav anındaki içseslerinizi kontrol altına almanız yine sizin elinizdedir. Daha sakin ve gerçekçi değerlendirmelerle, kendinizi olumsuz düşüncelerden uzak tutmanız, dikkatinizi sınav kitapçığına yoğunlaştırmanızı sağlayacaktır.

Sınav esnasında baş dönmesi veya bayılma gibi durumlarda kalıyorsanız mutlaka uzman hekimlere başvurunuz. Genelde bilgi eksikliğinin olmamasına rağmen başarısız olan öğrencilerin Piskolojik destek alarak başarılarının ve performanslarının katlanarak arttığı gözlenmiştir.

ben aslında dikkat eksikliği nasıl giderilir bunu öğrenmeye çalışmıştım bu dikkatsizlik yüzünden çok soru kaybediyorum bu aradığımı tam olarak bulamadım

annem ve babam bana baskı yapıyorlar ve baSKALARIYLA ÇOK KARSILASTIRIYORLAR BUDA MORALİMİ BOZUYOR

ya şimdi bunların pek yararı oldu bana aslında kendimi artık daha umutlu hissediyorum emeği geçenlere teşekkür ediyorum

ben daha demin bir sınawdan çıktım ve yukarıda da klasik öğrenci soruları olarak belirttiğiniz "ya bu soruda yanlış yapılırmıydı" sorusunu yarım saattir kendime soruyorum.Çok sinirlendim ve dikkatsizliğim için internete başvurdum.ve size çok teşekkür ediyorum.beni rahatlattınız

ben 8. sınıf öğrencisiyim ve sınavlarda cok acele edip yanlış okuyorumm bu duruma bir cözüm bulmak lazımm. bir soruyu yapamadığımda cok sinir oluyorum ve yanlış okumaktan soru gidiyor... SBs sınavımda bir sorun yok 6. sınıf 450 7. sınıf 415
ama malesef bazen konu dısında soru soruluyor ve ben yanlış okuyorum 8. sınıfın Sbs'sindende 480 ve üzeri istiyorum insallah bu konuyu düzeltebilirsem izmirde ii bir lisseye gidebilirimm ama bu web sitesinin bana bir katkı sağladığını söyleyemem :@


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com