Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Harita Kadastro Teknikeri

TANIM

Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişidir.

GÖREVLER

- Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler, - Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer, - Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar, - Haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar. - Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar, - Mahkemelerde jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendislerinin bulunmadığı durumlarda bilirkişi olarak görev yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Arazi ölçme aletleri (jalon, prizma, nivo, teodolit v.b.) - Çizim araç-gereçleri , - Bilgisayar ve ilgili yazılım programı.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Harita kadastro teknikeri olmak isteyenlerin;

- Genel yeteneğe sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Aritmetik ve geometrik işlemleri yapabilen, - El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş, - Açık hava ve arazide çalışmaktan hoşlanan, - İşbirliğine açık, - Bedence sağlam ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Harita kadastro teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita), inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle işbirliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Harita ve kadastro teknikerleri; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar ile özel sektöre ait harita, maden ve inşaat şirketlerinde çalışırlar.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Harita Kadastro” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Altyapı, Altyapı (İnşaat), İnşaat, Üst Yapı, Üst yapı – İnşaat, Yapı, Yapı (Kagir – Ahşap), Yapı Ressamlığı, Yapıcılık, Harita ve Kadastro, Tapu Kadastro bölümlerinden mezun olanlar “Harita Kadastro” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar / olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;

a)Genel Kültür Dersleri : Türk Dili ,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ,Yabancı Dil.

b) Meslek Dersleri: Mesleki Matematik, Trigonometri, Ölçme Bilgisi, Alet Bilgisi, Harita Çizimi, Jeodezik Hesap, Bilgisayar, Fizik, Çevre ve Kentleşme, Yapı Bilgisi, İşletme, İş Hukuku, Fotogrametri, Kadastro Tekniği, İmar Bilgisi, Arazi Çalışması gibi meslek dersleri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Harita Kadastro programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan (DGS) Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Harita kadastro teknikerleri hizmet sürelerine ve gösterecekleri performansa bağlı olarak bölüm şefi olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen öğrenim ve harç kredisini alabilirler. Eğitim sonrası kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan Harita kadastro teknikerleri 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununa göre 10.derecenin 1.kademesinde işe başlarlar. Aylık ücretlerine arazi tazminatı gibi ek ücretler eklenir. Özel sektörde ise ücret sözleşmelerle belirlenir. Yeni mezun olan ve özel bir işyerinde işe başlayan meslek elemanları en az asgari ücretle işe başlarlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Şube Müdürlükleri

Tebrık edıyorum meslegımın bu denlı guzel acıklanmasından dolayı tesekurlerımı bır borç bılırım..Ama ıssız bırı olmaktanda utanıyorum hersey torpil olmus hayattaa :(

sakın kimse seçmesin okadar ballandırılarak anlatılmışki benim bile tekrar okuyasım geldi okuldan mezun olalı 5 yıl oldu hala bu alanda iş bulamadım markette çalışıyorum ha bu arada yılda 2500 küsür mezun veriliyo toplam alınan kişi sayısı ise 10u geçmedi 5 yıldır

hiç kimse yazmasın bu mesleği özelliklede bayanlar ben okudum yeni mezun oldum ama iş bulamadım okulda iken ballandıra ballandıra anlatırlardı çıkınca kesin iş bulursun işsiz kalma imkanın sıfır falan derlerdi hocalarımız ama çoğumuz işssiz gerisini siz düşünün artık????????? özeelilede bayan harita teknikerlerini çaycılık ve temizlik yaptırmakta kullanıyolar ???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

harita kadastro mesleği önü açık meslek
okuldan mezun olduktan sonra açıkta kalınmayacak bir meslek

Arkadaşlar iyi güsel hoş ama iş bulmak için ne yaptınız acaba bende harita kadastro mezunuyum ve şuan antalyada bir mimarlık ofisinde çalışıorum doğru işi bulmam hiçte kolay olmadı ilk girdiğimdede asgari ücretle çalıştıö ama şuan cizdiğim proje başına para alıyorum hiçte küçümsenmeyecek paralar mimar 20 bin ytl alıyosa bundan bana 5 bin ytl düşüor oturarak hiç bişi olmuyor bu memlekette 2 tane program bilmeklen bişi olmuorr kendinizi geliştirmeye bakın biraz....

slm ben harita teknikerliği 2 sınıf öğrencisiyim kocaeli üniversitesi inşaat teknikerliğini kazandım şansım tekrar tuttu sizce harita mesleğinimi yapmalıyım yoksa inşaat mı okumalıyım

kesinlikle inşaat tektikeri ol.
özellikle bayanlar kesinlikle seçmesin bu harita
teknikerliğini.

ARKADAŞLAR BEN 1990 K.T.Ü MEZUNUYUM.2004 SENESİNE KADAR İŞLER AZDI.VE PİYASADAKİ ARKADAŞLAR İŞ BULMAKTA ZORLANIYORLARDI.AMA 2004 SENESİNDEN SONRA İŞLERDE ÖYLE BİR ARTIŞ OLDUKİ ,ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ.BU ŞİMDİDE GEÇERLİ.BİRDE ARKADAŞLAR İŞE İLK GİRERKEN ÖNCE MAAŞI SORUYORLAR.BU YANLIŞ.BİZ İLK İŞE GİRERKEN ,ÖNCELİKLE KENDİMİZİ YETİŞTİRMEK İLK HEDEFİMİZDİ.DAHA SONRA YAVAŞ YAVAŞ İŞTE PİŞMEK GEREKİR.ŞU AN KENDİ ŞİMİ YAPIYORUM.İYİDE KAZANIYORUM.BU SÖYLEDİKLERİMİ LÜTFEN DİKKATE ALINIZ.BAŞARILI OLMAK İSTİYORSANIZ.SAYGILAR SUNARIM...

bende bir bayan haritacı olarak bu meslekten nefret ediyorum.boşta gezen işsizler ordusuna katılmak çok kötü bir şey.okulu kazandığımızda hiç boş kalmazsın her yerde iş bulabilirsin diyorlardı.bunu diyenler şimdi nerde.bu kadar kolaysa bizede bir iş bulsunlarda çalışalım.sanki iş varda bizmi çalışmıyoruz.bir bayan olarak bütün bayanlara söylüyorum.yol yakınken dönün..

slm arkadaş ben harita okuluna yeni başlayacagım...işin özel sektördeki yeri nedir....siz özel sektörde işi kolay mı buldunuz....hangi şehirlerde bu işin önü daha açık....ücret durmu nasıl....?

arkadaşlar hangi kentlerde iş imkanı daha fazla...? özel devlet harita teknisyeni almıyomu? acaba iş bulmada sıkındı yaşarmıyım...?

ya ben çok kararsızım bu mesleği seçmek istorum ama öğretmenlik yapamam die korkuorum bana yardımcı olurmusun

merhaba arkadaşlar bn bu bölümü istiorum fakat atanırmıyım acaba söleyebilirmsiniz ve is imkanı nasıl

mezun olalı 1 yıl oldu hala iş bulamadım bayanlara göre bir meslek değil kpss sınavını kazanmak lazım........

KESİNLİKLE BAYANLANLAR BU MESLEĞİ TERCİH ETMESİN BAYANLARA BU İŞTE ÖNCELİK YOK
BU MESLEKTE İŞ VAR YOK DEĞİL FAKAT BAYANLAR İÇİN DEĞİL ERKEKLER İÇİN VAR ERKEK ARKADASLAR BU MESLEĞİ DÜŞÜNEBİLİRLER BAYANLARA KESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUM 2008 MEZUNUYUM KEŞKE HİÇ OKUMASAYDIM HARİTA KADASTROYU DİYORUM PİŞMAN OLMAK İSTEMİYORSANIZ YAZMAYIN BAYANLAR !!!!!!


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com