Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Zorunlu bir “alternatif” olarak yurt dışında eğitim

Yurtdışında üniversite okumayı düşünüyorsunuz. İşte bilmeniz gereken herşey. Okul ve ülke seçimi neye göre yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Zorunlu bir “alternatif” olarak yurt dışında eğitim

Ağustos itibarıyla 1.6 milyon öğrenciden ön lisans için ÖSS’de 160 ve lisans için 185 puanı aşmış 1 milyona yakın öğrenci, puanının yettiği okullar ve bölümler için hayalindeki yeri tercih etmiş bulunuyor.

ÖSS’de alınması gereken minimum puanları alamama, istediği bölüme yerleşememe veya yerleştirildiği okul/bölümden memnun olmama konuları en az 1.3 milyon öğrencinin karşısına sistemin azizliği olarak çıkacak. Veliler ve öğrenciler şu alternatiflerde karar vermek zorunda kalacak:

1. Tekrar ÖSS’ye hazırlanmak için dershanelere kayıt olmak ve daha iyi bir sonuç alabilirim hayalini 1 yıl daha taşımak.

2. Üniversite hayallerini ertelemek veya bu hedeften tamamen vazgeçmek. Askere gitmeye karar vermek, iş aramak veya mesleki beceri elde etmek için meslek kurslarına kayıt olmak.

3. Yurt dışında “alternatif” eğitim için araştırma yapıp başvurularda bulunmak. Bu arada Türkiye’nin dünyada öğrenci “ihracı” konusunda ilk 7 ülkeden birisi olduğunu vurgulamakta da fayda var...

On sekiz yıllık yurt dışı eğitimindeki birikimimi işte bu noktada, en doğru anda aktarma ihtiyacı duyuyorum:

Öncelikle, öğrenciler gideceği ülke ile ilgili araştırmaları internet üzerinden, konsolosluklardan, daha önce o ülkede eğitim görmüş kişilerden veya bu konuda uzmanlaşmış eğitim danışmanlığı şirketlerinden alabilir. Son seçeneğin her halükârda daha doğru bir seçenek olarak göründüğünü belirtmekte fayda var. Ve bu alanda tecrübeli ve referansı olan, yurt dışı eğitimi alanındaki derneklere kayıtlı, güvenilir firmaların tercih edilmesi de yine önemli bir husus.

Biraz daha pratiğe inersek:

Öncelikle yurt dışında eğitim seçeneklerinizi birkaç ülkeyle sınırlandırın, sonra hangi alanda eğitim görmek istiyorsanız ona göre okul seçin ve bu okulların kabul şartlarını öğrenin. Okulun gerektirdiği koşulları karşılayabiliyor musunuz veya karşılayabilmek için gerekenleri yapabilecek misiniz, bundan emin olun.

Okulu seçerken kaç yıllık bir eğitim kurumu olduğunu, ne kadar birikimi ve uluslararası geçerliliği bulunduğunu kontrol etmenizde fayda var. Bir başka önemli husus, bu okulun YÖK’çe kabul edilmiş denkliği olup olmadığından emin olun.

Ancak bütün bu işlemelere başlamadan önce ailece eğitiminize ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizi tespit edin (okul ücreti, kalacak yer, seyahat ve yemek masrafları, kitaplar, sağlık sigortası, tatillerdeki masraflar ve cep harçlığınız dahil). Aynı masrafları Türkiye’de de yapacağınızdan, bu iki bütçeyi karşılaştırın ve yurt dışı için ne kadar ek bütçe gerektiğini iyi hesaplayın.

Ayrıca birçok öğrenci gideceği ülkenin dilini yeterince bilmiyor olacağından, bir hazırlık evresi geçirileceğini, bir yıl da hazırlık okunması gerektiğini hesaba katmakta fayda var.

Yurt dışı eğitimi, sistemimiz talebi karşılayamadığından ülkemizde bir “alternatif” olarak kabul edilmiş durumda. Ama aslında kendi imkânları doğrultusunda dil eğitimi, yüksek lisans, çalışma programlarına katılım her öğrenci için son derece önemli. Her bütçeye göre yurt dışında bir eğitim imkânı mutlaka mevcut ve başka kültürleri deyim yerinde ise öğrenmek, sonra bu deneyimlerden yararlanmak da çok önemli...


Vatan


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com