Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Elektronik Teknisyeni

TANIM

Her türlü elektronik tezgah, donanım, tesis ve cihazların kurulmasını, bakım ve onarımını elektronik mühendisi ve elektronik teknikeri nezaretinde yapan kişidir.

GÖREVLER

Belirlenmiş teknik standartlara göre; - Elektronik cihazların bakım, onarım, tesis, montaj işlerini yapar, - Gereğinde elektronik devreleri kurar, gerekli ayarlamaları yapar, - Ekip halinde çalışmalarda işi organize ederek ekibin verimli çalışmasını sağlar, - Gerekli kayıtları tutar, raporları hazırlar, yapılan işlerle ilgili parça, yedek parça, malzeme ve elemanların sağlanması için önerilerde bulunur, stok seviyelerini kontrol eder ve tedarik edilmesi için ilgililere bildirir, - Çalışılan yerin düzen ve temizliğinden sorumlu olur, iş güvenliği koşullarına uyulmasını sağlar, - Gerekli durumlarda ekibinin eğitimini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Çeşitli elektronik ölçü aletleri, - Lehim makine ve havyaları, - Çeşitli el takımları, - Çeşitli güç kaynakları, - Elektronik devre elemanları, - Dijital deney setleri ve test cihazları, - Bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektronik teknisyeni olmak isteyenlerin; - Elleri, gözleri ve kulakları sağlam, - Ortalamanın üstünde genel yeteneğe, - Mekanik yeteneğe ve ilgiye sahip, - Şemayı okuyabilmek için şekil ilişkilerini görebilen, - Ayrıntıları algılayabilen, - Aynı anda bir çok şeyi görebilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektronik teknisyenleri, elektronik cihaz yapım ve tamir atölyelerinde çalışırlar. Elektronik teknisyeni görevini genellikle oturarak yapar ve birinci derecede alet ve malzemelerle ilgilidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Elektronik araç üreten fabrikalarda, elektronik sistemleri kullanan kurum ve kuruluşlarda, elektronik mamullerin üretildiği fabrika ve atölyelerde iş bulma olanakları vardır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Endüstri meslek liseleri, Teknik liseler,Anadolu teknik liseleri ve Anadolu meslek liselerinin elektronik bölümünde verilmektedir. Meslek liselerinin büyük bir bölümünde elektronik bölümü bulunmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Endüstri meslek liselerine giriş için ilköğretim okulu mezunu olmak ve okula giriş koşullarını taşımak gereklidir. Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik liselerine giriş için ise Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Meslek eğitim süresi; endüstri meslek liselerinde 3 yıl, teknik lisede 4 yıl, Anadolu meslek Liselerinde 4 yıl, Anadolu teknik liselerinde ise 5 yıldır. Endüstri meslek liselerinde 1.yıl okulda temel eğitim verilir. Eğitim süresince okulda genel kültür dersleri uygulama derslerinide atölye ve işletmelerde görürler.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin “Elektronik” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Biyomedikal cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Ev Cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santralleri, Mekatronik, Otomotiv Radyo-Televizyon Tekniği, ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca meslek liselerinin elektronik bölümünden mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Sivil Havacılık Yüksek okulu) Uçak Elektrik-Elektronik (Sivil Havacılık YO), Elektronik ve Haberleşme Öğretmenlği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Elektronik teknisyenleri, çalıştıkları kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler. BENZER MESLEKLER: Uçak Elektroniği Teknisyeni, Tıp Elektroniği Teknisyeni, Elektrik Teknisyeni, Bilgisayar Donanım Teknisyeni, Telekomünikasyon Teknisyeni, Endüstriyel Elektronik Teknisyeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrencilere endüstri meslek liselerinde ve teknik liselerde işletmelerde yapacakları beceri eğitiminde asgari ücretin %30′undan az olmamak üzere ücret verilir. Meslek eğitimi bittikten sonra, kendini yetiştirme durumuna bağlı olarak, ücretlerde farklılıklar olmaktadır. Başlangıçta asgari ücretle çalışılabildiği gibi, asgari ücretin 3-4 katına kadar ücret alanlar da mevcuttur.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com