Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

TANIM

Endüstride üretilecek bir eşyanın, bir nesnenin şeklini, işlevsel özelliklerini, yapılacağı malzemeyi, renk, doku ve grafik düzenlemelerini görsel bir şekilde tasarlayan kişidir.

GÖREVLER

- Endüstriyel kullanımı olan yeni bir nesnenin (eşyanın) tasarımı için proje hazırlar, - Tasarlayacağı nesneye yönelik bir akış şeması oluşturur, - Akış şemasından sonra şekillendirmeye başlar, - Nesnenin teknik olarak çizimini yapar, - Mokap denen birden fazla küçük formlar oluşturur. Bunların arasından birini seçerek maket yapar, - Maketten yola çıkılarak gerçek ölçülerin verildiği, kullanılacak malzemenin belirlendiği bir örnek yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Çizim aletleri (kalem, rapido takımı vb.), cetvel takımları, - Karton, köpük, cam, plastik, tahta vb. malzemeler, - Bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Endüstri ürünleri tasarımcısı olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, tasarlananları ve iki boyutlu çizimleri üç boyutlu nesnelere dönüştürecek yeteneğe sahip, - Henüz yapılmamış nesneleri zihninde tasarlayabilme ve çizebilme yeteneklerine sahip, - Yaratıcı, - Araştırmacı ve yeniliklere açık, güzel sanatlarla ilgili kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Endüstri ürünleri tasarımcıları, endüstri kuruluşlarındaki atölyelerde görev yaparlar. Çalışmalarında daha çok zihin gücünü kullanan endüstri ürünleri tasarımcıları birinci derecede nesnelerle ve aletlerle ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bu meslekteki kişiler, genellikle tasarımcı olarak, mobilya endüstrisi, otomotiv endüstrisi, cam ve seramik endüstrisi, iç mimarlık dekorasyon, grafik tasarım ve ambalaj konularında çalışırlar. Kendi özel tasarım bürolarını kuran kişiler de oldukça fazladır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı Mimarlık Fakülteleri ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin “Endüstri Ürünleri Tasarımı” ve “Endüstri Tasarımı” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu bölümlere girmede, bazı üniversiteler Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puanı alma şartı ararken, bazıları özel yetenek sınavına göre öğrenci almaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

4 yıllık eğitim süresince; öğrenciler temel tasarım ilke ve prensiplerini öğrenip, görsel şekillendirme ve biçimlendirme araştırmalarına yönelirler. Bu uygulamalarla çeşitli malzemeleri ve kullanım tekniklerini de öğrenirler. Stüdyolarda, basit proje çalışmaları yaparlar. Ara sınıflarda yaz stajları yapılır. Ayrıca; her yıl için belirlenmiş, İngilizce, Fizik, Teknik ve Grafik Resim, Teknoloji Tarihi, Sanat Tarihi, Üretim Teknolojisi, Bilgisayar Tasarım gibi dersleri de teorik olarak öğrenirler.

MESLEKTE İLERLEME

Endüstri ürünleri tasarımcısı işyerinin özelliğine göre idarecilik ve teknik yöneticilik yapabilmektedir. Kişi yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilir. Açılan çeşitli proje yarışmalarında dereceye girmek, ödül kazanmak, meslekte ilerleme ve yükselme açısından önemlidir. BENZER MESLEKLER: İç mimarlık, grafik tasarımcılığı, mimarlık, endüstri mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Eğitim sırasında durumu uyan öğrencilere, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca öğrenim ve harç kredisi, değişik kişi ve kuruluşlarca burs verilebilmektedir. - Özel kuruluşlarda tasarımcı olarak işe başlayan bir kişi çalıştığı alana ve işyerinin ücret politikasına göre ücret alır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com