Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Fizyoterapist

TANIM

Yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.

GÖREVLER

- Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır, - Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir, - Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar, - Yaralanma veya hastalık sonucunda vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler, - İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Ultrasyon, - Boyun traksiyon aleti, - Elektrikli stimulasyon aleti, - Kum torbaları, ağırlıklar, - Parafin, - Vakum, - Lumbal traksiyon aleti.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Fizyoterapist olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - El ve parmak becerileri gelişmiş, - Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan, - Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı yüksekokulların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu okullara ve bölümlere girebilmek için üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Fizyoterapistlik mesleğinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, Isı-ışık, Elektroterapi, Özel Tedavi Hareketleri, Kinezyoloji, Biomekanik, Yardımcı Cihaz ve Protez Eğitimi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Fizyoterapistler üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. - Çalıştıkları işyerinde belli bir alanda uzmanlaşabilirler (yanık, felç vb.). - Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler. BENZER MESLEKLER: Terapistlik (rehabilite), masörlük.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Mesleki eğitim süresince öğrenciler kredi ve burs olanaklarından faydalanırlar. Ayrıca son sınıfta özel hastaları (felçli vb.) evlerinde tedavi etmek suretiyle belli bir kazanç elde edebilirler. - Eğitim sonrasında kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan fizyoterapistler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Sağlık Hizmetleri Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre aylık ücret alırlar. - Özel sektörün ilgili birimlerinde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

fizyoterapistlerin daha doğru tanımlanmış meslek eğitim ve çalışma alanları, fizyoterapiste eşdeğer ya da benzer bir meslek grubu türkiyede bulunmamaktadır masör olmak için sanırım birkaç aylık kurs yeterlidir ciddi bir puan alınarak girilen bir okulu bikaç aylık kurs alıp sertifika almış bir meslek grubuyla eşdeğer tutmak için yapılavak bir yorum bulamıyorum takdir sizin, terapist yetiştiren bir okul ya da terapist diye bir meslek grubunuda ilk defa sizin aracılığınızla öğreniyorum bu konuda da bir yanlışlık var sanırım dikkate alırsanız sevinirim...
Bu meslek mensupları,
üniversite sınavında tıp fakültesi ve diş hekimliği gibi bölümlerle eş değer yüksek puanlar, alarak fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimi veren fakülte ve bölümlere girmektedirler. Kazandıkları bu fakülte ve bölümlerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon adıyla en az 4 yıl süren lisans düzeyinde eğitim almaktadırlar.
Bu mesleğin mensupları üniversite eğitimleri sırasında anatomi, fizyoloji, nöroloji, ortopedi, beyin sinir cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, histoloji, patoloji, dahiliye, romatoloji, pediatrik nöroloji ve nöroanatomi gibi temel tıp bilimleri yanında, biyomekani, ısı-ışık, kinezyoloji, psikoloji, rehabilitasyon ilkeleri, normal motor gelişim, manuplatif tedavi, elektroterapi, nörofizyolojik yaklaşımlar, kardiyak rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, ortez ve rehabilitasyon, iş ve uğraşı tedavisi, sporcu sağlığı, tedavi hareketleri ve psikososyal rehabilitasyon gibi kapsamlı, mesleğe özgü teorik ve pratik dersler almaktadırlar.
Eğitimin 2. ve 3. sınıflarda 2 şer haftalık 4.sınıfta ise yıl boyunca süren klinik stajlar, yıl sonunda ise hastalar üzerinde uygulama ve değerlendirme sürecini içeren bitirme sınavı uygulanmaktadır.
Mezunlardan dileyenler gerekli koşulları yerine getirmek şartıyla yüksek lisans, doktora yaparak akademik ilerleme imkanına “profesör unvanı” alma hakkına sahiptir. Bu meslek grubunun eğitimi Amerika ve Avrupa'daki okullarla eşdeğer özelliktedir. Mezunların, mesleki ünvanı “fizyoterapist” tir.
Fizyoterapistler mesleklerini icra ederken; kendilerine yönlendirilen kişilerin iyileşme ve fonksiyonel kapasitelerini özel yöntemlerle değerlendirir ve bu problemlerin tedavisi amacıyla,
Elektroterapi yöntemlerini,
Bir çoğunu fizyoterapistlerin keşfettiği Manuel (Elle) Tedavi Yöntemlerini,
Tedavi amaçlı egzersizleri,
Elektronmekanik cihazları ve daha bir çok tedavi enstrümanını kullanırlar.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com