Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Motor Yenileştirmecisi (Motor Rektifiyecisi)

TANIM

Çalışmayan veya iyi çalışmayan her türlü motoru onaran ve çalışır hale getiren kişidir. Bu meslek aynı zamanda piyasada “Motor Rektifiyecisi” adıyla da tanımlanmaktadır.

GÖREVLER

- Bozuk motoru parçalara ayırır ve parçaların ölçümlerini yaparak bozukluğun, nereden kaynaklandığını belirler, - Parçaları taşlama, honlama, frezeleme gibi talaş kaldırma yöntemleri ile onarır ve yenileştirir, - Onarılamayacak parçaları yenisiyle değiştirir, - Parçaları birleştirir, ayarlarını yapar ve motoru çalışır hale getirir, - Bu işleri düzenli yapabilmek için el takımlarını, kontrol ve ölçü aletlerini temiz tutar, sık sık bakımını yapar, - Sipariş listesini çıkarır ve maliyet hesabı yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- El takımları (anahtarlar, eğeler, …), - Ölçü aletleri (cetvel, kumpas, …), - İş tezgahları ve diğer aparatlar (taşlama tezgahı, subap sökme takma aparatları, …).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Motor yenileştirmecisi olmak isteyenlerin; - Görme ve işitme organları sağlam, - Şekilleri doğru bir biçimde algılayabilme ve aralarındaki ilişkileri görebilme, - Bir cismin döndürülmesi ile alacağı durumu göz önünde canlandırabilme (uzay ilişkileri yeteneği), - Makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, - Yönergeyi izleyebilme, - Gözü ve elleri eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneklerine sahip, - Makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, - Dikkatli, sorumlu, düzenli ve tertipli kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Motor yenileştirmecisi tamir atölyelerinde çalışır. Çalışma ortamı yazın sıcak, kışın soğuk ve genellikle yağlı ve kirlidir. Çalışanların makine kazalarına uğrama olasılıkları vardır. Çalışma hafta içinde ve cumartesi günleri, tam gün sürer. Bu meslekte genellikle erkekler çalışmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Motor yenileştirmecisi otomotiv endüstrisi ve yan kuruluşları ile montaj atölyelerinde çalışabildiği gibi kendiside bağımsız işyeri açabilir.

Ülkemizde otomotiv endüstrisinin gelişmesinden dolayı motor yenileştirmecisine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitim süresi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Motorun tanıtılması, temizliğinin yapılması, teknik resmin önemi, motor resimlerinin çizimi konularında bilgi ve beceri kazandırılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Motor yenileştirmeciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. - Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: Motor Teknisyeni, Metal Mamulleri Montaj İşçisi, İş Makineleri Tamircisi, Oto Motor Tamircisi

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

Çıraklık eğitimi sırasında asgari ücretin %30′undan az olmamak üzere ücret alınır.

Bağımsız çalışanlarda kazanç oldukça yüksek olmakla birlikte, bir işyerine bağlı olarak çalışanlarda ücret durumu işverenle yapılacak olan anlaşmaya ve şahsın deneyimine göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com