Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Orman Mühendisi

TANIM

Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

GÖREVLER

- Orman alanlarını saptar, haritasını yapar, - Yeşil alan olarak ayrılan yerleri milli park, doğa koruma alanları vb. yapmak için arazi ölçümü yapar, plan hazırlar, - Toprağın cinsi ve yerin coğrafi özelliğine göre dikilecek fidan cinsini, miktarını ve fidan dağılımını saptar, - Orman alanlarına uygun ağaç türlerini seçer, - Fidanların tekniğe uygun olarak dikilmesine nezaret eder, - Ağaç hastalıklarına ve orman yangınlarına karşı önlem alır, - Ormanın gerekli bakım işlemlerini yaptırır, - Orman yaban hayvanlarını korur ve üremesi için gerekli planları yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Çeşitli ölçü aletleri, - Dürbün, - Çeşitli çizim aletleri (rapido, şablon, aydınger kağıdı vb.)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Orman mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde fen bilgisi yeteneğine, - Plan yapma ve uygulama gücüne sahip, - Biyolojiye ilgili, - Açık havada çalışmaktan hoşlanan, - Tenha yerlerde çalışmaktan sıkılmayan kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Orman mühendisleri proje dışındaki görevlerini genellikle açık havada yürütürler. Bunun için orman alanlarında oturmak zorunluluğu olabilir. Orman mühendisleri çalışmaları sırasında orman koruma memurları ve teknisyenleriyle etkileşim halinde iseler de birinci derecede orman ağaçları ve hayvanlarla ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığının, Milli Parklar, Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ve Orman Köylerini Kalkındırma Genel Müdürlüğünde çalışırlar. Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelere bağlı orman fakültelerinin “Orman Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek eğitimine başlayabilmek için ÖSS Sınavında yeterli“Sayısal (SAY)” puanı almak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.

Eğitim süresince; Orman Zoolojisi, Meteoroloji ve Klimatoloji, Orman Botaniği, Orman Ağaçlarının Hayatı, Mühendislik Mekaniği, Ekonomi, Yaban Hayvanları Bilgisi, Orman Ekolojisi, Topoğrafya, Ağaç Teknolojisi, Orman Ürünleri Kimyası, Orman Koruma, Orman Ürünlerinden Faydalanma, Ormancılık İşletmesi, Sel Kontrolü, Toprak Koruma ve Orman Tali Ürünleri gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Orman mühendisleri üniversitede öğretim elemanı olarak görev yapıyorlarsa akademik yönden yükselebilirler. Orman Genel Müdürlüğünde görev yapanlar ise bölüm şefliği, şube müdürlüğü, bölge müdürlüğü gibi kadrolara yükselme olanağına sahiptirler.

BENZER MESLEKLER: Orman endüstri mühendisliği, ağaç işleri endüstri mühendisliği, peyzaj mimarlığı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi sırasında durumları uyan öğrenciler, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim ve harç kredisi alabilirler. Ayrıca başarılı olan öğrencilerin Orman Fakültesi Eğitim Vakfı ve Orman Bakanlığından burs alma olanakları vardır. - Eğitim sonrası, kamu sektöründe 8. dereceden göreve başlarlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Orman Mühendisliği ile ilgili gereken bilgiler her yerde yazılıyor çiziliyor.İş olanaklarıda ayrıca belirtiliyor ama kimse bu kişilerin atamaları yapılıyormu yapılmıyormu diğe kimse bişi demiyor.İlgilenen yok.Ormanlarımızın,sulak yerlerimizin durumu allaha kaldığı gibi,orman mühendislerininde durumları allaha kalmış durumda.Herkez ormancı olamaz,arazide çalışamaz,şehir hayatı dururken dağda bayırda idealist olarak çalışamaz.Orman mühendisi ben ormancıyım diyor,ağacın kokusunu içinde hissediyor,atama yok.birazda bunlardan bahsetmek lazım.yoksa ormancının ne yapacağını ne yapması gerektiğini herkez biliyor.BU işin hikaye tarafını bırakıp artık gerçek yönlerini konuşmak lazım.Orman fakültesini bitiren genç civan gibi delikanlılara sorun bakalım ne diğecekler.saygılarımla.

ben orman mühendisliğini bitiren öğrencinin atanma şansını soracağım eğer üniversüteyi başarı ile bitirirsem atanma mı etkiler mi yoksa yine devlete mi bağlı

OKUMAYA DEĞER BİR BÖLÜMMÜ??

ben orman mühendisliğini bitiren birisi olarak size tavsiyem eğer açık havayı doğayı seviyorsanız , insanların DERTLERİYLE UĞRAŞMAKTAN BIKMAYAN (bunu bilerek büyük harlerle yazdım çünkü büyük rantlar söz konusu ve siz orman mühendisi olarak her zaman bir sey yaparken diğer taraftaki kişini rantına engel olmak zorunda kalıyorsunuz.) kişilersniz yazmanızı tavsiye ederim.Fakat meslek zor size bir bölge veriliyor sizin onu en ince ayrıntısına kadar korumanız isteniyor herhangi bir ağaç kesilip size karşı olan birisi ihbar ettiğinde direk sizden tazminat alınıyor bir agacın bedeli de bugun nerden baksanız 1000 ytl. Fakat bir polis yle mi? Karakolun yakınında bir ev soyuluyor polise burasını neden korumadın denmiyor ya da sorusturma acılmıyor para cezası verilmiyor onlara...Türkiye 'de bir orman mğhendisine 10000 hektar saha verilior ortalama ve sizin elinzde 1 muhafaza memuru var bu araziyi en ince ayrınısına kadar korumakla yükümlüsünüz.Gece gündğz farketmez sanki bu kocaman alanın etrafında duvar varmıs gibi en küçük bir kaçakçılıkta henmen sizin hakkınızda soruşturma acılıyor o da işin cabası.10000 hektarlık alan Türkiye'deki ortalama orman muhendisine dusen alan iken bu avupa ulkelerinde en fazla 3000 hektar gelin siz düşünün.Elinizdeimkan yok araç gereç sıkıntısı var fakat sizden beklenenler çok üst seviyede.Maaşlara gelince hergün en az 250 500 bin ytllik işlerin altına imza atan ve bu imzalarda tek sorumlu olan eğer bir yanlış yapsa tazminatlarla arşılaşan orman mühendislerinin maaşı gunumuzde 1500 ytldir ..herkese iyi günler

ben orman mühendisliği bölümünü 2008 subatta bitirdim ve bana soracak olursanız yanaşmayın bu bölüme.şahsen ormanı ağacı doğayı seven biriyim ancak iş imkanları söz konusu olunca hayattan soğudum.4sene boyunca okuduklarımızdan sonra tarih-coğrafya-vatndaşlık ve diğerleri yani kpss üzerinden devlet dairelerinde bir umut işe yerleşelebiliriz. tabi sunu da sölemek lazım 9 tane fakülte var kontenjanlar minumu 30-40 kişi basit bir hesapla her sene kaç orman mühendisinin mezun olduğunu anlayabilirsiniz. ancak devlet alımları bu mezun sayısını isdihdam etmekten çok uzak ve özel sektörde iş imkanı, özellikle yeni mezunlar için, imkansız gibi birşey çünkü alımlar hem dar hem de yüksek yeterlilikler istiyor. hala bilgisayar programları görmeyip de mezun olanlar var. örneğin arc gisten haberi olmayan mezunlar var ve bu onların suçu değil. çünkü eğitim sistemi bunlardan çok uzak kalıyor ama özel sektörde daha çok yetenek aranıyor. bir de bu camiada herkes birbirine küs gibi, herkes birbirini eleştiriyor ama kimse çözüm sunmuyor. orman genel müdürü katıldığı konferansta biz iş bulama kapısı değiliz, iş bulma kurumu değiliz, superin superini alırız, benim mühendisim kuşu sesinden tanımalı gibi saçma sapan laflar ediyor. sanki 9 fakültede böyle bir eğitim veriliyor. hayır yani kimi kime şikayet edesin ki.eğitimi veren devlet işe alan devlet kontenjan açan devlet. anca sinir sahibi olursun. bırakın arkadaşım yaaa hayatınızı karatmayı ne ormanı ne mühendisi

benim puanlarım orman mühendisligine tutyor ama galiba sadece devlet kurumların da iş bulabiliniyor galliba özel sektörde pek yok peki alımlar nasıl oluyor ataması oluyormu mu? boş ta kalma ihtimalim çok mu yardın cı olur sanız sevinirim


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com