Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Seyahat Servis Elemanı (Otobüs / Tren)

TANIM

Seyahat servis elemanı, otobüs ve tren seyahatlerinde yolcuları seyahat hakkında bilgilendiren, rahat bir şekilde seyahatlerini sağlayan ve yolculara çeşitli hizmetler sunan kişidir.

GÖREVLER

Seyahat servis elemanı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda; - Kişisel hazırlık yapar, - Aracın temizlik kontrolünü yapar, - İkram malzemelerini kontrol eder, - Yolcuları karşılayarak seyahat hakkında bilgilendirir, - Araç içi düzeni sağlayarak yolcuların inecekleri yerleri tespit eder/kaptana bildirir, - Bazı özel durumlarda kaptanı uyarır, seyahat güvenliğini sağlayıcı önlemler alır, - Gazete, dergi dağıtımı yapar, - İçecekler ile ikram tepsisini hazırlar ve yiyecek/içecek servisi yapar, - Servis bitiminde boşları toplar, - Yolcu şikayetleri ve istekleriyle ilgilenir, - Yolculuk hakkında rapor düzenler, - Unutulan eşya varsa kayıp departmanına teslim eder,

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Servis arabası, - Çay/kahve makinesi, - Ses cihazı, - Tepsi, - Yangın söndürme cihazı, - Çay, kahve, su, şeker, soğuk içecekler, - Bardak, kaşık, peçete, naylon poşet, - Kağıt, kalem - Yiyecekler (kek, bisküvi vb.)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Seyahat servis elemanı olmak isteyenlerin, - İnsan ilişkilerinde başarılı, - Sözel yeteneği gelişmiş, - Planlı çalışabilen, - Dikkatli, titiz ve detaylara önem veren, - Sabırlı, hoşgörülü ve empatik davranabilen, - Yeniliklere açık, - Zamanı iyi kullanabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Seyahat servis elemanı işleri gereği sürekli seyahat halindedir. Gece, gündüz ve hafta sonları da seyahat etmektedir. Hizmet sunarken otobüs kaptanı(şoför), ikinci kaptan, makinist ve yolcularla doğrudan iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Seyahat servis elemanları, demiryolları ve karayolları ulaştırma şirketlerinde çalışmaktadır. Çalıştıkları kurumu/firmayı doğrudan temsil etmeleri nedeniyle, firmalar nitelikli personelle çalışmak istemektedir. Hizmet sektörünün giderek önem kazanması eğilimine paralel olarak, nitelikli seyahat servis elemanlarına duyulan ihtiyacın ve dolayısıyla meslekte istihdam imkanı da artmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

- Seyahat servis elemanlığı mesleğine yönelik eğitim, - Halk Eğitim Merkezlerinde, - Seyahat firmaları tarafından hizmet içi kurslarla (Halk eğitim merkezleriyle işbirliği yapılarak) Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Host ve Hosteslik programı ile bu okullarda açılan Yer Hostesliği kurslarında ders olarak mesleğin eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Halk Eğitim Merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en az 15 kişilik grubun oluşturulması gerekmektedir. Özel seyahat firmaları tarafından düzenlenen eğitimlere girebilmek için ise; - En az lise veya dengi okul mezunu olmak, - 20-25 yaş arasında bulunmak ve prezantabl olmak gerekmektedir. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine giriş için ilköğretim okulu mezunu olmak ve merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını (OKS) kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Halk Eğitim Merkezlerinde; mesleğin eğitim programı üç üniteden oluşmakta olup, Seyahat servis elemanı yetiştirme kursu ile ilgili eğitim ve öğretim süresince;

- Seyahat Öncesi Hazırlık İşlemleri 15 saat - Seyahat Esnasında Yolcu Hizmeti 20 saat - Seyahat Sonrası Aracın Kontrolü 5 saat olmak üzere toplam 40 saat süreli eğitim programı uygulanmaktadır.

Birinci Ünite kapsamında; kursiyerlere aracın yolculuğa hazırlanmasına yönelik olarak aracın teknik ve güvenlik kontrolü, temizliği, malzemelerin temini, yolcuların güvenlik, bilet ve bagaj takipleri konularında, İkinci Ünite kapsamında; seyahatin süresi ve konaklama yerleri hakkında bilgilendirme, yolcuların müzik, okuma, ortamın ışıklandırılması ve ortamın ısısı konularında ihtiyaçlarının belirlenmesi, yiyecek-içecek servisi ve satışı ile mekan temizliği konularında,

Üçüncü Ünite kapsamında; kayıp eşyanın tespit ve teslim edilmesi konusunda kayıp eşya kontrolü, malzeme, araç ve ekipman kontrolü (iade) ile aracın seyahate hazırlanması konusunda eğitim verilmektedir.

Firmalar tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim kurslarında da, Halk Eğitim Merkezinde uygulanan program doğrultusunda eğitim verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme yoktur.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Mesleğin eğitimi süresince herhangi bir kazanç söz konusu olmamaktadır.

Çalıştıkları kurum/firmanın özelliğine ve yol uzunluğuna göre değişmekle birlikte, asgari ücretin yanı sıra meslek elemanları yol uzunluğuna göre prim almaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- T.C. Devlet Demiryolları ile Karayolları ulaşımını sağlayan Firmalar, - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesine Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com